海水領域 SeaFishZone

查看: 6735|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

失敗接生經驗分享.... [複製鏈接]

樓主

小弟對魚上星期六生咗蛋, 諗住今個星期六晚攞出bb缸孵化,
尋晚星期五, 比預產期早一日, 臨訓前望過d蛋好似熟熟地, 心裡十五十六攞唔攞出嚟,
最後都係等多日無攞, 即熄燈訓覺, 訓咗半個鍾心思思走去望下d蛋蛋,
一開燈......出事喇...成缸都係bb凶群而出,何其壯觀...., 於是嗱嗱聲將有剩既蛋蛋連石抽去bb 缸
,,,,就係咁......第二朝起身檢查後bb缸只有少量魚bb...
結論就係, 水溫高底會影響蛋蛋成熟快慢...

沙發
呢段就係出世前兩個鍾既影片,希望可以比其實師兄參考

在 YouTube 上觀看「黑背心出世前幾小時」 - 黑背心出世前幾小時:http://youtu.be/Jsq3V16mU6E

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

板凳
BB蛋破壳而出時間多數熄燈後。

論壇元老

地板
師兄請教吓 你的孵化缸是怎樣

見到d卵熟,早少少攞出來孵化會安心d,祝下次順利。
海水型 - 活綠水 - 活輪蟲 (餵飼..各種珊瑚/生物 及 初生幼魚)
(平時可於大圍站交收)
高濃度活綠水..1公升$20.....高密度活輪蟲..1公升$20.....300目絲網(輪蟲過濾)..30x30cm $20
豐年蝦卵 50克封裝..$80

civiclau 發表於 2014-6-14 12:09
師兄請教吓 你的孵化缸是怎樣

就係咁,我都唔知啱唔啱

Ching你意思係咪都有D出到世

黃嘴EN 發表於 2014-6-14 14:10
見到d卵熟,早少少攞出來孵化會安心d,祝下次順利。

收到!!!多謝你一直以來教我咁多野, 由養魚至繁殖都一直用心咁教我, 謝謝你

Jamjam226 發表於 2014-6-14 14:16
Ching你意思係咪都有D出到世

係呀, 見佢地不斷破蛋而出, 即時雞手鴨腳咁連石拎出嚟放入一早預備咗既bb缸到,d蛋一掂到水即時狂彈出世, 眼見即時都出咗幾十條,依家加埋大概都有100條左右(本身應該過300條)

inin 發表於 2014-6-14 14:27
收到!!!多謝你一直以來教我咁多野, 由養魚至繁殖都一直用心咁教我, 謝謝你

你太客氣,都係分亨討論,你吾怕我長氣就得。

海水型 - 活綠水 - 活輪蟲 (餵飼..各種珊瑚/生物 及 初生幼魚)
(平時可於大圍站交收)
高濃度活綠水..1公升$20.....高密度活輪蟲..1公升$20.....300目絲網(輪蟲過濾)..30x30cm $20
豐年蝦卵 50克封裝..$80

黃嘴EN 發表於 2014-6-14 14:47
你太客氣,都係分亨討論,你吾怕我長氣就得。

點會呢, 如果唔係你教我,我依家連長鬚同波點地毯葵都唔知有咩分別,黃嘴師兄你太好人就真, 謝謝你

Ching 過左幾日d鱼B O唔OK呀

Jamjam226 發表於 2014-6-17 15:52
Ching 過左幾日d鱼B O唔OK呀

唔知點解..又係第三~第四日慢慢咁死晒,有樣野我唔係好明..頭三日唔可以換水住,就算吸死魚出嚟d水質都睇住慢慢變差,
水面d氣泡遲遲先爆,呢個問題唔知其他師兄點解決呢?
究竟應該點keep先keep得好d呢

inin 發表於 2014-6-18 09:29
唔知點解..又係第三~第四日慢慢咁死晒,有樣野我唔係好明..頭三日唔可以換水住,就算吸死魚出&#22 ...

小鱼早期死亡的主要原因:1、种鱼营养不良。换好点的饲料,多喂几次。2、水质不好。用新配海水养小鱼,小鱼要过水。頭7日都唔要換水,只吸死魚出嚟。轮虫一次不要喂太多,少吃多餐。3、小鱼受到气泡伤害。把沙头用纱网隔离起来,网中可以放老缸的滤材,以便保持水质。小鱼眼睛受到伤害。卵孵化时不要用手电筒照,特别是强光手电。孵化后要24小时照明,用柔光灯。
我的繁殖装备,供参考。

kmzhq 發表於 2014-6-18 10:57
小鱼早期死亡的主要原因:1、种鱼营养不良。换好点的饲料,多 ...

你好, 謝謝你, 你之前給我的連結分享我已看了幾次,但還是有一點不明白我地方,
我是一次把5L輪蟲和一點綠水放進繁殖缸內, 是否會污染水質呢?如果分開逐少落又要落多少才算足夠呢?
我看見你用沙網把濾頭包住,不會把bb吸住嗎?是否第一天開始就要用嗎?而我bb缸26度水溫合適嗎?
卜謝謝你

inin 發表於 2014-6-18 17:34
你好, 謝謝你, 你之前給我的連結分享我已看了幾次,但還是有一點不明白我地方,
我是一次把5L輪蟲和一點綠 ...

一次把5L輪蟲和一點綠水放進繁殖缸內,轮虫在鱼缸容易死亡,會污染水質。我是每天下5分之一,每天分2-3次下,最好每次都基本上吃完。如果小鱼多,第3天开始轮虫就可能不够吃了,就要加一点刚孵化的丰年虾。用沙網把濾頭包住,不會把bb吸住,孵化后就要用。bb缸26度水溫最合適。

kmzhq 發表於 2014-6-19 14:25
一次把5L輪蟲和一點綠水放進繁殖缸內,轮虫在鱼缸容易死亡,會污染水質。我是每天下5分之一, ...

收到, 相信一次會比一次更成功的

kmzhq師兄, 可否將你的連結分享比我呀? 謝謝!

我想問因為睇唔明,小鱼要过水。頭7日都唔要換水,只吸死魚出嚟。

Bencylee 發表於 2014-6-30 22:08
kmzhq師兄, 可否將你的連結分享比我呀? 謝謝!

http://www.cmfish.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=230458&extra=page%3D1