海水領域 SeaFishZone

查看: 4357|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

蝶魚一問 [複製鏈接]

樓主

我上星期買左集中營人字一對, 關刀仔一條

係個西到就嚇鬼死, 放左係q缸有石呢埋

3條都即開口食片, 亦都食細粒糧

而家佢地都係兩日先食一次....有咩法子令佢地搶口點??

佢地係唔食岩岩放落去的糧, 要等d糧係缸底吹一排吹起左就搶

紫菜都係, 要浸到散哂先食, 如果落到大缸一定唔夠班化骨龍搶

補相
photo 1 (1).JPG
photo 1.JPG
photo 4 (1).JPG
photo 4.JPG
photo 3 (1).JPG
photo 3.JPG
photo 5.JPG
photo 2.JPG

手機相

沙發
真係打交多過食飯

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

板凳
肯開口,已經成功左一半了!
等耐D,定左就周圍游
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

地板
ybkwok 發表於 2014-6-18 14:14
肯開口,已經成功左一半了!
等耐D,定左就周圍游

週圍游緊啦已經, 我餵親佢地都會睇, 睇完又唔食。

有d卡左係石啦到果d係一段時間吹返出黎先食。夾紫菜就等到俾個出水吹到散哂先搶口....
係咪唔岩胃口, 等到好餓先肯食? 咁多位師兄有冇咩秘方?

論壇元老

有D鱼係吾上水面啄食,鐘意啄D在水中浮游既糧,用沈水D既糧試下,可能好D
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

咁就攪掂架嘞.開左口.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

或者餵食時張D糧放落水位或者大流位等D糧飄起,睇下會吾會好D
美法,一幢,皇帝×2,澳洲仙,太后,藍仙,火焰,檸批,石美,天王仙,馬

Terry 發表於 2014-6-18 15:30
或者餵食時張D糧放落水位或者大流位等D糧飄起,睇下會吾會好D

已經有咁做,永遠第一次飄係不食。等第二次。佢地會追d糧來望,望完走

邊度既集中營 ?

日日落黃粉的日日王

論壇元老

肯啄基本已經ok,慢慢食慣左,就搶架喇

碟魚真係好難玩....我上幾個月迷上左前前後後買左人字 假人字 籃印
月光 黑鑽 黃網......條條q足二星期....搞左好耐先開金口 而家都仲要死滯條籃印 月光 同黑鑽
所以師兄你加油

分享下殘廢餐大法.....仲慘過湊仔餵魚

論壇元老

藍印都養倒,ching你好叻,我最叻都係養條紅尾珠到依家己半年,八間養左三個瓜左

我條籃印吊緊命 要用生口野餵 青口同 Bbs都係間中食下 最愛腦珊瑚
點搞都唔食糧 我養左個幾月 搞唔拈 而家都係放左係rt 沙缸到得閒餵下.....

幾條魚終於搶了,我估係味道問題所以不搶。
我用formula 1,2 果個牌子的豐年蝦片鏈碎,再加幾隻蝦乾剪碎。
浸amino acid+蒜汁,吸乾哂放雪櫃。我一粒仔它們追住食

只是仍然不肯食粒

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

食下片糧試下..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/