海水領域 SeaFishZone

查看: 2469|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

新手開缸(數據請教)+不明生物 [複製鏈接]

樓主

下圖試紙數據分別是NO3,NO2,PH淡水PH鹹水,KH,GH 2.jpg (交代下,以前玩蝦幾年,之後一段時間無養野,近排轉玩海水,暫時開左個12寸)
新開缸大概2個星期多D∼
上星期開始每2日都CHECK一下D數據∼NO2只有第10日左右有1,NO3長期0
之後到E家都未發現過有數值,系米我D試紙有問題?
琴日新放左粒生物石落去,因為有移位,所以搞到D水好混濁,不過今日又清曬(上圖系今晚讀取的數據)
NO2/NO3都係0,我已經有放小小魚肉蝦肉入缸)但係都係度唔出D數據
仲有就係想請教KH同GH甘高對養海葵同小丑魚有無影響?
剛剛發現個缸面朦朦地,以為就快爆苔,望真D系好多細蟲仔,似淡水缸D水蚤,甘請問哩D系乜蟲?好定壞?
THX!請指教

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
黐住玻璃既。多數係玻璃虫。新缸多數會有。如果只養葵同mo 仔。唔駛攪咁多。放多兩。三舊生物石。跟手等。就得了。Check 黎check 去。你都係要等的。
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
新手12寸缸好難養海魚, 養唔長架  兩尺易好多
話說你的指甲修得好企理
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

地板
原來系玻璃蟲可能等D葵養定左再+鈕扣OR腦放缸底
養2條MO仔應該12寸都暫時夠∼唔好甘快就誘惑我升級啦

hi-line 發表於 2014-6-22 01:54
原來系玻璃蟲可能等D葵養定左再+鈕扣OR腦放缸底
養2條MO仔應該12寸都暫時夠∼唔好甘快就誘惑我升級啦:di ...

1尺小缸水質難操控, 又加唔到乜器材, 棧SIDE心机, 養唔長架, 就算捱到命, D色都好核突架
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣