海水領域 SeaFishZone

查看: 3153|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

捉條肥藍圈Q下 [複製鏈接]

樓主
IMG_0293.JPG 捉條肥藍圈試下條珠仙係米好似D C兄講咁惡, 點知條圈一落去, 珠仙係想行埋凶佢, 誰知條圈擰番轉頭望下, 珠仙即刻走夾唔頭,林過豆腐花 之後一見條圈就運路走 IMG_0289.JPG

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
細蝦大

板凳
ko1008 發表於 2014-6-22 11:22
細蝦大

等我以為好似老虎咁惡, 點知D C兄整蠱架乍
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

地板
藍圈比起六間霖D……家中果條圈仔做瓜两條藍纹啦!其中大珠仙四寸幾都驚左條两寸圈

pca 發表於 2014-6-22 13:17
藍圈比起六間霖D……家中果條圈仔做瓜两條藍纹啦!其中大珠仙四寸幾都驚左條两寸圈

番黎下缸刀好定, 仲四圍啄石, 點知擰轉頭一睇, 已打橫灘係缸底 個腮係咁開合, 全身白晒, 養魚咁耐重末試過, 不過擰轉兩分鍾左右,點解咁快? C兄知否用山埃噴捉來的是否這情況

ko1008 發表於 2014-6-22 11:22
細蝦大

C兄估唔估到, 3個鐘前影都咁好態, 擰轉兩分鐘就打橫灘缸底, 第一次係咁, C兄有冇試過, 當時第一眼都唔係好信

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

吾會架!中山埃!毒條魚會收背(將)肚。幅相條圈好靚禾可能系其他原因

pca 發表於 2014-6-22 17:15
吾會架!中山埃!毒條魚會收背(將)肚。幅相條圈好靚禾可能系其他原因

番來5粒鐘, 週圍啄石, 食左幾粒豐年蝦, 兩分鐘擰轉頭就灘低, 色退晒, 點會咁大轉變, 養十多年是第一遭, c兄經驗豐富, 請分析求真相,睇片

至愛仙魚 發表於 2014-6-23 00:23
番來5粒鐘, 週圍啄石, 食左幾粒豐年蝦, 兩分鐘擰轉頭就灘低, 色退晒, 點會咁大轉變, 養十多年是第一遭, c ...

經驗話條圈轉水未夠時間……睇落似直接車落缸。我試過條圈新番見到靓就車落缸後死左

pca 發表於 2014-6-23 08:06
經驗話條圈轉水未夠時間……睇落似直接車落缸。我試過條圈新番見到靓就車落缸後死左

已滴滴仔一輪先用手放落缸, 似唔似個魚標忽然爆左漏氣或係抽根呢

咁就慢慢睇耐D……養咸魚要講彩數

論壇元老

~㊣得叔㊣~

你都好落左缸,我試過火花過淡時浸死左

skimmer 發表於 2014-6-23 09:49
你都好落左缸,我試過火花過淡時浸死左

同藍圈和皇帝冇緣, 從冇一條養到, 馬鞍咁騰雞又較弱小, 但都可以養幾年, D色都keep得幾好架!見到有D皇帝養到起晒水印都唔瓜, 真係難明

pca 發表於 2014-6-23 09:39
咁就慢慢睇耐D……養咸魚要講彩數

因依度得一間魚舖有藍圈到, 如果入貨既魚場捉魚有問題, 再搏都係白搞唔同香港成街圈同帝

論壇元老

~㊣得叔㊣~

至愛仙魚 發表於 2014-6-23 10:03
同藍圈和皇帝冇緣, 從冇一條養到, 馬鞍咁騰雞又較弱小, 但都可以養幾年, D色都keep得幾好架!見到有D皇帝 ...

八卦一下你個邊藍圈要how much

skimmer 發表於 2014-6-23 10:28
八卦一下你個邊藍圈要how much

貴你地好多, 差唔多係皇帝既价位, 盛惠約600港元, SO SAD
不過灰佬平過你地, 鬼佬見灰蒙蒙唔識寶當垃圾驚無人要,我執左條7寸約600港元, 不過一年只見過2條, 真係遇仙咁難C兄睇圖, 肥壯色靚, 大食兼成日浦頭四周圍游

論壇元老

~㊣得叔㊣~

至愛仙魚 發表於 2014-6-23 11:36
貴你地好多, 差唔多係皇帝既价位, 盛惠約600港元, SO SAD
不過灰佬平過你地, 鬼佬見灰蒙蒙唔識 ...