海水領域 SeaFishZone

查看: 17207|回復: 73
打印 上一主題 下一主題

皇帝開缸 有D心慌 [複製鏈接]

樓主

皇帝開缸 有D心慌      條帝Q左一曰, 忽見標上標落, 好似六神無主, 一測果然是NH3上升, 無計可施, 唔通大帝又要駕崩只好把皇帝車落剛SET的新缸以圖續命, 須然有D心慌意亂, 不過我緊係冇咁笨用網撈, 弄傷眼,勾親腮同鰭就會有損龍體   希望新缸D NH3唔好上升, 唔係條帝好易上天堂報到  C兄有何良策讓皇帝安然逃過此厄,感激萬分

我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

沙發
Calmiee 發表於 2014-6-30 08:53
好大個缸,個景好正,好靚條帝。
師兄啲石生定死?
生就換水,死就借環

因舊缸落藥石生了紅苔, 所以清缸起石, 用除紅苔劑浸了兩星期, 菌應該瓜得八八九九  原本稔住新缸穩定後才落皇帝, 比D NH3搞亂晒計劃, 而家陣腳大亂我冇用環, 只係另一個缸執左塊舊石暫時頂住
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

板凳
如果真係冇辦法。只好用桶每天換水當q魚。咁樣最安全但辛苦

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

地板
有咁多生物石在魚缸內做輔助,新 set 的魚缸在只有小量魚在缸內應該冇問題!等到你的生物環真正起了菌後先再加魚

好正  幾尺缸??

風神173 發表於 2014-6-30 09:42
如果真係冇辦法。只好用桶每天換水當q魚。咁樣最安全但辛苦

因魚大用桶不能游動,及環境不斷轉變, 怕對魚有壓迫感,我勤些測試, 如NH3有爬升, 就考慮C兄此招啦謝謝

ice28720 發表於 2014-6-30 09:47
有咁多生物石在魚缸內做輔助,新 set 的魚缸在只有小量魚在缸內應該冇問題!等到你的生物環真正起了菌後先再 ...

我之前開缸也有加魚, 不過冇今次咁大碌, 同埋以前係加舊魚, 因此有些怕阿摩尼亞會忽然標升條帝頂唔浦
我冇用環, 用大量生物球玩滴滴仔,不過D球用淡水清潔干淨, 冇晒菌啦有牌都生唔番

jason777 發表於 2014-6-30 10:19
好正  幾尺缸??

8尺, 我係用亞加力膠缸,冇玻璃咁反光, 視覺清晰很多, 一比較真的分別好大

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

條魚都唔係好大條,暫時勤d換小水量、畏食適可而止 、定時加消化細菌,等待生物石起返新菌。

板主加油

活躍會員 論壇元老

加油
輕鬆養魚,玩魚,賞魚

ice28720 發表於 2014-6-30 11:49
條魚都唔係好大條,暫時勤d換小水量、畏食適可而止 、定時加消化細菌,等待生物石起返新菌。

畏小D, 柯小D, 此計甚妙

禀皇上,依照微臣觀察所得,目測此缸的設計,水流,水中含益菌量均不符合飼養皇帝魚。臣昨晚夢見皇帝魚指出必須要將魚送贈與微臣方可保留一命。望皇上開恩!臣等!

vin 發表於 2014-6-30 12:47
禀皇上,依照微臣觀察所得,目測此缸的設計,水流,水中含益菌量均不符合飼養皇帝魚。臣昨晚夢見皇帝魚指 ...

嗯 得聆高見, 思前想後, 令吾矛塞頓開, 為今之計應早遷帝都為妙, BUT為安全起見, 必先睹汝之缸, 以策萬全, 非不信C兄也, 實為帝之安危故, 見諒, 見諒
C兄快上缸

至愛仙魚 發表於 2014-6-30 13:12
嗯 得聆高見, 思前想後, 令吾矛塞頓開, 為今之計應早遷帝都為妙, BUT為安全起見, 必先睹汝之缸, 以策萬全 ...

微臣之缸雖為10寸,但造工精美,用料不凡.堪稱玲瓏水晶宮. 水雖淺,但可藏龍,山雖荒,仍可立鳳. 鑑於皇帝魚如此狀態,若不慎殆於此缸,微臣必當封缸.以示哀傷。昇華為超級無敵水晶棺。

vin 發表於 2014-6-30 15:05
微臣之缸雖為10寸,但造工精美,用料不凡.堪稱玲瓏水晶宮. 水雖淺,但可藏龍,山雖荒,仍可立鳳. 鑑於皇帝魚如 ...

想皇帝九寸之驅, 若身處10寸之缸, 恐龍顏不悅, 致有損龍驅, 吾竊以為不可,至於封缸之舉, 卿言重矣, 最後言及之水晶棺,當今天下只宜偉大之主席同志堪配之, 以便人民世代排隊景仰為念,故卿之隆情厚意, 小弟缸中之帝恐無福消受, 只好敬謝不敏,多謝夾盛惠啦
因小弟經多次養帝之挫敗, 故總懷戰戰兢兢之心, 非事出無因,哈哈 C兄之幽默令吾稍解煩憂, 謝謝, 唔該哂

論壇元老

何棄療?

皇上,請三思………
[img=1,0.5][/img]

dicky826 發表於 2014-6-30 15:53
何棄療?

元老好