海水領域 SeaFishZone

查看: 7043|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

師兄們如何對付白點病? [複製鏈接]

樓主

單選投票, 共有 19 人參與投票

投票已經結束

89.47% (17)
5.26% (1)
5.26% (1)
您所在的用戶組沒有投票權限

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
fot 定 rt先?

板凳
Fot.rt我諗唔洗問

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

地板

1.  落藥

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

藍 十 字....必殺.....
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

論壇元老

藍十字,快靚正,不過一定要濃度準確。

試緊RT落孔雀石綠

BigTall 發表於 2014-7-15 20:32
試緊RT落孔雀石綠

期待報告

alfa 發表於 2014-8-8 19:54
期待報告

師兄: 下面係我既測試結果, 之前POST 係第二度, 依家拎過來:

首先戴定個頭盔先:我缸魚用咗見效唔代表你缸魚都一定有用

是咁的,大約兩星期前入咗條冇尾丹麥吊,對好水就直車入缸,第日睇就發現出白點,過多一日又再多幾點,我不禁倒抽一口涼氣,決定立即實行計劃已久既白點滅絕計劃

根據酸鹼值8.4 既赤子大既post,0.05ppm 既孔雀石綠已經可以有效殺滅白點蟲,但因為我個缸咁啱係呢個時候爆藻,所以要行高劑量:0.1ppm

孔雀石綠會被光解,所以要減光同夜晚落;
一般買到既孔雀石綠係深綠色粉末,要小心處理!
掂到手可以用洗潔精洗,跌係枱面唔好用濕布抺,一掂就綠到hi hi ,用膠紙痴走,最後先抺
最好戴手套鋪報紙搞!

100L水 + 0.01g = 0.1ppm
200L水 + 0.01g = 0.05ppm

以下係包膠:

落藥前:丹麥吊兩側加埋有十幾點,集中係尾部,已經會啄石

第一日(15號):白點少咗一半,仍然會啄石

第二日:好似得返一粒,但太細點唔肯定… 開始食粒糧

第四日(22號):一點都冇,條魚仍然好胃口

一路落足八日,一路都唔覺有咩問題出現,丹麥吊活潑咗,橙點蝦虎依然通街走,公子小丑繼續痴係隻公主葵度,管蟲飛碟鈕扣大蚌繼續開,醫生蝦性感蝦寄居蟹綠寶石蟹仍然健在。唯一出事既係一隻螺,係落完藥之後果日陣亡…

包膠完畢,如果復發會再更新

BigTall 發表於 2014-8-9 21:32
師兄: 下面係我既測試結果, 之前POST 係第二度, 依家拎過來:

首先戴定個頭盔先:我缸魚用咗見效 ...

師兄!即係寄生期白點都殺到?有冇再爆?

alfa 發表於 2014-8-10 00:36
師兄!即係寄生期白點都殺到?有冇再爆?

NO~ 據台灣果邊既論壇所講,孔雀石綠只係對係水中既白點蟲孢子有效,原理好似係另到D 包子唔可以正常分裂而死

我個缸就冇返發,不過遲下都係要落多次,因為我又唔記得Q 新魚就落咗缸

請問孔雀石綠可以邊度買到 ?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

用pointex

pointex 試過2支,係冇大效果的。

BigTall ching, 請問孔雀石綠可以邊度買到 ??

neb 發表於 2014-8-23 17:10
BigTall ching, 請問孔雀石綠可以邊度買到 ??

化工原料鋪掛... 你搵唔到的話先再PM 我啦

BigTall 發表於 2014-8-24 19:24
化工原料鋪掛... 你搵唔到的話先再PM 我啦

[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]化工原料鋪姐係咩⋯邊到會有?
[backcolor=rgba(255, 255, 255, 0)]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

tam.lok.man 發表於 2014-8-21 15:48
pointex 試過2支,係冇大效果的。

你係fot定rt?我用就非常有效,賊仔眼鏡都無事!你點用架?

Jamjam226 發表於 2014-9-3 01:44
化工原料鋪姐係咩⋯邊到會有?

即係果賣化工原料既鋪頭…