海水領域 SeaFishZone

查看: 3078|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

求教 : 唔知乜病, 好似暗瘡咁 [複製鏈接]

論壇元老

樓主

如題, 之前一兩個月已經有, 開頭一粒兩粒, 生完消左就無事, 又無凹左一個洞, 所以無理會.
但近呢星期開始越生越多, 成個頭都係, 粒野甩左仲會有一個好深既洞.
但暫時條魚狀態都好好, 食得疴得, 其他魚都無呢個病徵.
想請教可以點醫 ? 會唔會傳染 ? 同埋現時個缸有幾條魚都有白點 ? 應該處理邊樣先 ?
**每星期換1/3-1/2水, 開鹽的.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
用抗生素啦!

論壇元老

板凳
Galaxy 發表於 2014-7-12 00:28
用抗生素啦!

即係唔好理D白點住, 用左抗生素先 ? 是否L字頭果隻 ?
可否改浸糧而唔全缸落 ? (蝦干, 紫菜, 粒糧)

好多問題, 唔該師兄

地板
pc39dkk 發表於 2014-7-12 01:04
即係唔好理D白點住, 用左抗生素先 ? 是否L字頭果隻 ?
可否改浸糧而唔全缸落 ? (蝦干, 紫菜, 粒糧)

捉灰佬出來Q缸浸TDC三天, 勿過量, 然後車番落缸
全缸行銅3星期
C兄 唔得勿丙, 唔關方法事, 係量控制唔好, don't 關 I 事
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-7-12 01:58
捉灰佬出來Q缸浸TDC三天, 勿過量, 然後車番落缸 惦
全缸行銅3星期妥
C兄 唔得勿丙,  ...

我個Q缸細, 應該容納唔到條灰.
另銅藥都落過幾次, 應知份量如何, 多謝提供方法.

pc39dkk 發表於 2014-7-12 02:07
我個Q缸細, 應該容納唔到條灰.
另銅藥都落過幾次, 應知份量如何, 多謝提供方法.

恕小弟多言, 灰佬目光呆滯,情緒低落, 初步觀之應是水中酸性太高,C兄應調整水質為上,光下藥非治本之源也
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

我會e白點先!首先換咗水先,再落銅葯。如條魚仍開口,用抗生素撈糧喂食。

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

銅藥+抗生素一齊都可以

論壇元老

收到,唔該哂咁多位。