海水領域 SeaFishZone

查看: 21492|回復: 110
打印 上一主題 下一主題

鑊鑊新鮮鑊鑊甘之新缸奇緣 [複製鏈接]

樓主
忍唔住都係要開個post
keep住講公司個新缸
(size 5呎x1呎x2呎
容量約270升)
其實個缸開o左9個月
但冇乜設備
只係定時落菌加水
但個缸搞到我頭都大埋
唉.....真係拿屎上身

星期一新加了5條藍魔2條3點白
跟住星期二發現藍魔爛尾
捉o左條大黃魔去坐監
諗住唔會出事啦
點知今朝返到公司就出哂事啦......
成個pantry停電
雪櫃/微波爐/魚缸冇哂電
個魚缸上水泵停埋 (ps冇沙缸)
個缸o既唯一equipment停o左
我自己一個又搞唔掂
唔知係咪就掣
但公司其他地方又冇事有電到
可能係燒o左拖板????

沙發
專心養花,唔使用電

最佳新人

板凳
拖板 or main switch la...

check electricity main box...

use AA air pump x2 .... no worry la

地板
應該係跳制姐, 有時跳制唔一定全部跳晒, 你睇下電箱係米有一組唔同左方向?

另外會唔會係你有水入左拖板所以跳制

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

唉..都係算喇.公司缸.如有錢贊助又唔同.即刻換晒佢.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人

我係wingk960 發表於 2014-7-16 10:44
唉..都係算喇.公司缸.如有錢贊助又唔同.即刻換晒佢.

我都想係公司開返個丑缸……不過自資

roger 發表於 2014-7-16 10:16
專心養花,唔使用電

ching
種花.....仲o徒電.....

infan 發表於 2014-7-16 10:43
應該係跳制姐, 有時跳制唔一定全部跳晒, 你睇下電箱係米有一組唔同左方向?

另外會唔會係你有水入左拖板 ...

exactly!!!!
而家disable o左塊拖板

coralsea01 發表於 2014-7-16 10:49
我都想係公司開返個丑缸……不過自資

我都希望自資.....
不過係掉o左個缸!!!!

最佳新人 活躍會員 論壇元老

你咁既設備,養錦鲤吧啦

ko1008 發表於 2014-7-16 11:05
你咁既設備,養錦鲤吧啦

我都諗過, 但個缸得1呎闊
唔得

最佳新人 活躍會員 論壇元老

1呎咁養d易養粗生既金魚仔囉
如果你只可以維持依家個方式養,肯定養唔掂,日日岀post都冇人救到你

ko1008 發表於 2014-7-16 11:15
1呎咁養d易養粗生既金魚仔囉
如果你只可以維持依家個方式養,肯定養唔掂,日日岀post都冇人 ...

冇計
個缸先天不足

你係想養魚定養珊瑚?

如果係珊瑚缸的話,

不如放幾塊大生物石去養下菌先? (只要你個缸無銅藥)

或者都係果句 ...... 清晒個缸重新來過

infan 發表於 2014-7-16 11:39
你係想養魚定養珊瑚?

如果係珊瑚缸的話,

放過我吧!

師兄,講下養幾多魚?用幾大濾桶?我都係管幾個公司缸,大大小小包括錦鋰缸,海魚缸,後備缸.
270升錦鋰缸.用一個大濾桶再加一個AA頂濾6條魚. 2星期換水一次(唔惦,成日死魚).265升6條海水魚,沙缸,未死過魚.600升大錦鯉缸,2個頂濾9條魚,要個個星期換7~8成水,否則即死魚.有個18吋後備海水魚缸,2條小醜,2個800升1200升桶濾.只打氧,無化氮,未死過.2星期換1/3水,只換水不洗濾不換棉.所以師兄你個缸應該係過濾系統不足.

Dison 發表於 2014-7-16 11:08
師兄!不如放http://www.google.com.hk/imgres?imgurl=http://www.shunfathongltd.com/index/gif/om3.gif&im ...

我其實想放哈姆太郎落去養.....

fat.andrew 發表於 2014-7-16 12:06
師兄,講下養幾多魚?用幾大濾桶?我都係管幾個公司缸,大大小小包括錦鋰缸,海魚缸,後備缸.
270升錦鋰缸.用一個 ...

師兄!!!!!!!!!!!!!
你要救我...........
我公司個缸好難換水
離toilet勁勁勁勁勁勁遠

假設你個缸水質已經穩定.270升水最少要用2個濾桶2500L/H (識一個師兄都係咁養),否者轉用底喉架(老方法).
魔魚好惡,唔係開缸都唔好養.三點白一樣惡到死.每種魚1條係最安全唔會點樣打交(唔係話唔打,只係唔會打死為止),我屋企D魚(全部都互追,不過就唔會咬)你放5條魔,一定咬到死為止.我公司個海水缸就2個星期一次換2桶水約40L,其他缸都可以放長水喉換水.
無計架,養魚最基本一定係換水