海水領域 SeaFishZone

查看: 3607|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

孵卵溫度一問 [複製鏈接]

樓主
小弟試過30度以上第6天出世, 30度第7天出世,28~29度第8天出世
每次bb既死亡率都唔同,
請問各位有經驗既師兄會用幾溫度既水孵化d魚仔既存活率比較高呢?

沙發

小弟愚見,水溫低過27度,魚仔到左第8日或之後先出世呢明顯見倒egg yolk已經用得七七八八,咁嘅時候如果唔用輪蟲放題(大約30隻per mL)的話,第二日會有機會有陣亡。原因係bb都要啲時間會掌握捉輪蟲,出世後第一日大約見佢地5次先捉倒1次,第二日就好啲2-3次就捉倒1 次。所以都係有咁多比咁多佢地食會好啲,最密試過60-70粒輪蟲per mL 比啲第9日先出世的bb(果次24度)。高過28度我又未試過。

不過除左溫度都仲有好多好多因素影響

板凳
師兄謝謝你, 好長細,你提到孵囊問題令我明白多一樣好重要既野,
有時見佢地出世孵囊會變得好細, 有時就會大d,呢兩種bb既存活率都有分別, 我明白了, thx

地板
一般来说,小丑鱼的孵化期(即从产卵到孵化成小鱼)需要7至13天。温度越高,光照越强,孵化时间就越短,反之就越长。经试验,温度高于28度,孵化时间短但幼鱼成活率低(死鱼多)。温度低于22度,孵化时间长而且孵化率低(死卵多)。同一天全部孵化的成活率最高,分两天甚至3天才孵化结束的成活率较低。我是将水温维持在26度左右,正常光照

kmzhq 發表於 2014-7-22 17:01
一般来说,小丑鱼的孵化期(即从产卵到孵化成小鱼)需要7至13天。&#2 ...

Thx
請問師兄小丑孵26度水孵大約幾多天會孵出呢?

inin 發表於 2014-7-22 17:51
Thx
請問師兄小丑孵26度水孵大約幾多天會孵出呢?

公子小丑8天,红小丑10天。

謝謝