海水領域 SeaFishZone

查看: 6788|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

No2 上升 [複製鏈接]

樓主
大家好 小弟開缸11天 開化氮及濾桶及燈 水溫28-30
買來開缸魚全死NO2⃣️昨天跟今天不同上升 由0.1升至0.5
請問正常嗎

論壇元老

沙發
正常,

板凳

地板

朋友又話開化氮

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

其實冇乜所謂.買d3點白呢d.基本上係唔死.怕死既.就一星期換一次水..但會推遲ncycle進程.
化氮開又得,唔開又得.
最梗要係心態,冇耐性攪乜都死.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

講真個句, 有養咸水魚一年半載, NO2根本是碎料, 簡單過簡單 可說完全冇挑戰性
話出有因, 自從初學養魚那段時間NO2爆紅外, 打後十多年開新缸天天Check NO2都是0, 很懷疑有很多說開缸是必須經no2爬升的說法 又話要養水又話要爆澡又要落豆漿又話要質條死魚去拗臭個缸等等講到必經咁似層層,好玄妙好復雜咁 又話第一次要粗魚,最好係魔, 結果條魔唔死又咬魚又捉唔到, 棧搞 唔係否定以上開缸方法, 只是簡單方法已可成功開缸, 點解要咁煩死人, 輕鬆些不好嗎
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

有乜簡單法

partychan 發表於 2014-7-26 15:51
有乜簡單法

There's no easy way out, ching

至愛仙魚 發表於 2014-7-26 13:38
講真個句, 有養咸水魚一年半載, NO2根本是碎料, 簡單過簡單 可說完全冇挑戰性
話出有因, 自從初學養魚 ...

我都好同意師兄講法。我現在做法係一條一條加魚,加完一條等1至2星期再加,慢慢加,的確可以避免死魚。通常一次過加5至6條魚,就容易死魚,如果是新缸就更加容易起白點。當然新缸有D魚係容易死,因為要求水質比較高以及穩定,但亦無需要買魔魚或三間或3點白。

neva 發表於 2014-7-26 21:50
我都好同意師兄講法。我現在做法係一條一條加魚,加完一條等1至2星期再加,慢慢加,的確可以避免死魚。通 ...

除忍手加魚外, 還有些竅門要留意,最重要是有藥引,令銷化菌在不知不覺間提升,阿摩尼亞和no2又不會爬升, 個人感覺這開缸法最好
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

partychan 發表於 2014-7-26 15:51
有乜簡單法

最重要有藥引, 不是指市面上瓶裝發售的硝化菌劑, 效果慢, 要用現成的最好,開缸輕鬆冇煩惱, 開缸no2永不爬升法

至愛仙魚 發表於 2014-7-26 23:09
最重要有藥引, 不是指市面上瓶裝發售的硝化菌劑, 效果慢, 要用現成的最好,開缸輕鬆冇煩惱, 開缸no2永不爬 ...

師兄你係咪想講落D 純Ammonia 落去加快速度?
藍仙B~藍圈~藍紋~灰B~橙批~畢加索~黑背心X2~

longtimela 發表於 2014-7-27 00:05
師兄你係咪想講落D 純Ammonia 落去加快速度?

落純AMMONIA是先有惡菌,然後再慢慢轉化為好菌,正一打壞至醫NO2不升幾希矣 查實冇乜玄妙,用天然生物石做藥引便即時有好的硝化細菌供應, 卻唔知等成個幾月做乜鬼唔通硬係要捉虫入PAT PAT 至過引 哈哈 講笑咋, C兄莫怪
再配合幾個簡單竅門便輕鬆開缸, 這缸我開了個多月, NO2天天是0, 如果NO2升,條帝起晒水印啦!邊有咁鬼黑喎!有片為証, C兄請看,其它養魚難題我唔識, 但NO2唔昇真係易過借火小兒科

如果養到D皇帝、紫月、一幢粗生魚就叫成功,我覺得有未免牽強,試下開缸用太后、法仔、蝶魚、橙仙都ok ,這才叫成功。凡事都有初學和經驗,養藍魔等粗生魚等n-cycle完成是新手必備的經驗和知識,如果一開始就養到這叫做幸運,但從沒在失敗中怎會有成功。算我直言,師兄所講養咸水無挑戰性相信只是養一些粗生魚,如師兄講這樣簡單,任何人都可用橙仙、PK或冰藍太后開缸,可能師兄從未養過這些魚,所以請勿誤導新手,有興趣試試養下這些魚吧。只是簡單可養簡單魚,不要否定別人提供新手之文章,這就是經驗值,不要覺得養到D放落馬桶都唔死粗生魚就叫高手,這樣所有咸水魚綱一早都可以沒有了。

我養拾幾20年魚都係咁教人,如果有一步登天咸水綱又那有這多文章呢?不是要新手浪費金錢,只是養魚會越養越貴,到買貴魚又養唔到又怪誰人呢。做任何事都靠經驗,一些放落馬桶都養到的魚,對新手亦是難事。可能有30年經驗都不敢養一條冰藍太后或橙仙,這才是難度。。

樓主標題是關於NO2上升,唔係要挑戰高難度魚播 法仔都算難,好似....不過養魚各人体會不同,未必有對錯, 只是說說個人心得,和魚友分享,有興趣就互相交流下心得, 唔岩key就當胡說八道係啦

至於層主說黃帝粗生魚易養, 那是層次和觀點不同,養魚不是不死便算成功, 要色水靚,健康不用常下藥吊命才算成功

至愛仙魚 發表於 2014-7-27 00:51
落純AMMONIA是先有惡菌,然後再慢慢轉化為好菌,正一打壞至醫NO2不升幾希矣 查實冇乜玄妙,用天然 ...

C兄,用生物石開缸(FOT)我曾經試過,但魚發病時唔敢落銅藥,請問生物石是否可落銅藥