請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 12209|回復: 20

灰仙嚴重朦眼可以點醫 [複製鏈接]

真心求教!!

二三星期前開始有魚斷斷續續出現單邊矇眼, 先是金領航, 之後是大灰仙, 圈帝, 但之後都自行復原。但前天開始小灰仙開始矇眼, 而且一直惡化, 昨天開始甚至眼內有點出血現象。真心求教各位師兄有没有醫治經驗可分享一下?

Clouded Eye 1

Clouded Eye 1

Clouded Eye 2

Clouded Eye 2

最佳新人 活躍會員 熱心會員

UFO?

論壇元老

取出過淡浸黄粉打大氣試試!
TIga

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

病情系UFO所引致……你發覺魚兒時常擦缸边玻璃,就系病初應該第一時浸淡。你試下先

借位一問,
我條眼鏡仙一樣2 邊蒙眼
但好食得,無擦身
使唔使捉佢出黎浸一浸?
thx

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

p1gp1g 發表於 2014-8-6 00:02
借位一問,
我條眼鏡仙一樣2 邊蒙眼
但好食得,無擦身

skimmer 發表於 2014-8-6 10:52

黃尾灰,一樣情況,但好食得,無擦身,過左淡三次,落PG,日日新水,無好轉

最後,而家落抗生素,聽天由命 !

sll 發表於 2014-8-6 12:22
黃尾灰,一樣情況,但好食得,無擦身,過左淡三次,落PG,日日新水,無好轉

最後,而家落抗生素,聽天 ...

無擦身即係唔關UFO事, 過左淡三次,落PG,日日新水,而家落抗生素,即是疲勞轟炸, 完全斷錯症, 唉 冇病都頂唔順啦何況已有D唔妥,即係想佢早D番大海
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

論壇元老

~㊣得叔㊣~

過淡浸幾耐呢

多謝各位師兄的意見。其實出帖前已過淡2分鐘, 但無發現UFO。諗緊好不好餵/浸抗生素。不過怕攪得多死快D。

至愛仙魚 發表於 2014-8-6 12:53
無擦身即係唔關UFO事, 過左淡三次,落PG,日日新水,而家落抗生素,即是疲勞轟炸, 完全斷錯症, 唉 冇病都頂 ...

我係每樣療程各試三日,唔係一次過做晒,好好彩條魚仲搶食
至愛仙魚師兄,咁我而家應該要做乜好呢?請明示
等其他師兄一齊硏究

謝謝

sll 發表於 2014-8-6 15:53
我係每樣療程各試三日,唔係一次過做晒,好好彩條魚仲搶食
至愛仙魚師兄,咁我而家應該要做乜好呢?請明 ...

其實矇眼好易醫,唔好稔咁複雜, 若是UFO,浸淡或下TDC,事但一樣以可輕易搞掂
若水質問題導致則麻煩些, 首先捉魚出來,滴眼藥消毒防其感染加深, 再放回一個水質良好,PH最好8.2之魚缸, 因矇眼主因大多是酸性高所導致, 約兩星期便清番晒所以這幾年魚偶有矇眼的死亡率是0, 不是吹年, 實在醫矇眼太易, 唔係我功夫深 早前大藍面有小矇,因是新魚稔住睇定D先,點知連眼都穿埋,黑眼珠都睇唔到, 我也是用第二個方法醫好, 冇講大話架

C兄話每樣療程各試三日, 即是三拳分三日打,都好傷架 我想說醫魚唔好落錯藥用錯方法, 唔係仲傷上加傷架
我唔識養魚,油奇係碟魚,宜家第一條,希望生生性性唔好瓜最新報告,食住瘦,可能個頭近矣

至愛仙魚 發表於 2014-8-6 23:42
其實矇眼好易醫,唔好稔咁複雜, 若是UFO,浸淡或下TDC,事但一樣以可輕易搞掂
若水質問題導致則麻煩 ...

咁師兄介紹吓用邊隻眼藥水?
真心想救隻魚

sll 發表於 2014-8-7 15:24
咁師兄介紹吓用邊隻眼藥水?
真心想救隻魚

用甲基藍或人用的藍藥水均可, 眼傷了一定不能用網捉,會勾傷眼,用膠代捉出,放膠代上面,滴兩滴等一會待藥力透入,注意不要流進腮,不過滴眼只治標, 最重要是要放回一個水質好,ph有8左右的魚缸才是治本

論壇元老

用甲基藍時要小心呀,條魚一彈到時成身都係啲衫褲唔要得了!
TIga

everest 發表於 2014-8-8 12:49
用甲基藍時要小心呀,條魚一彈到時成身都係啲衫褲唔要得了!

如果可救番條魚, 就算一褲都係   都值得啦

米住, C兄意思係暗示除左褲至滴安全D

論壇元老

至愛仙魚 發表於 2014-8-8 13:08
如果可救番條魚, 就算一褲都係   都值得啦

米住, C兄意思係暗示除左褲至滴安全D{:5 ...

睇著乜褲啦,要整污條貴褲嘅就劏左條魚好過了!
TIga

論壇元老

~㊣得叔㊣~

樓主請問條灰好番未

神奇地, 條魚過咗兩日已冇朦眼但仲有少少血於眼內。之後兩日連血都冇埋完全康復, 前天已放番佢出黎。基本上整個過程只有做過: 1.西起佢 2.過淡2分鐘(但冇UFO發現) 3. 本身缸有落銅 4. 期間落過兩次足量TDC因為見有其他魚有擦鰓.... 不過我估以上各項都冇直接幫助, 主要係要靠魚自己本身的抵抗力, 因為之前幾條魚冇做上述各項都自行好番。希望有同樣問題嘅師兄都可順利解決

最佳新人

Master11 發表於 2014-8-13 12:32
神奇地, 條魚過咗兩日已冇朦眼但仲有少少血於眼內。之後兩日連血都冇埋完全康復, 前天已放番佢出黎。 ...

都是落TDC,因TDC可醫治蒙眼的,我都試過!