海水領域 SeaFishZone

查看: 3729|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

DC pump 化氮 一問 [複製鏈接]

樓主

各師兄好,

小弟買左個 RLSS R6i
有D問題唔係好明

我之前只係用過NAC 5.5 普通化氮一個
只有出水口可以控制泡泡高低
乾泡,濕泡輕易調較

但係而家個R6i 個PUMP可以調速度
咁又多左好多變化

究竟係開大個PUMP+大出水 好
定係開細個PUMP+細出水好 呢?

呢2個設定都可以調乾濕泡的
咁用邊個設定好呢?

而家我個R6I 食水9吋半
PUMP total 12格(我開左5格)+出水30% 打緊乾泡

真係多樣野就多左野煩.............

沙發
我而家用緊新款針插AC10000 開到最大出水關細一半,打得非常勁好似泥漿咁,之前都有你呢個想法,亦試過開一半大水泵全關出水位,感覺上無全開勁

板凳
想請教師兄!點分乾泡同濕泡?thx

地板
eddie 發表於 2014-8-20 21:17
想請教師兄!點分乾泡同濕泡?thx

泡係杯底以下=乾泡 (污物要較長行程先過頂,即係泥多水少)
泡係杯底以上=濕泡 (污物較短行程先過頂,即係水多泥少)

bearbear99 發表於 2014-8-20 23:07
泡係杯底以下=乾泡 (污物要較長行程先過頂,即係泥多水少)
泡係杯底以上=濕泡 (污物較短行程先過頂,即係水 ...

thx..ching..

最佳新人 論壇元老

開大個PUMP同收細個PUMP個吸氣量都唔同, 效能又點會相同.

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

學到野了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

有時開泵最大未必有用,可能打唔出細泡來;越多氣吸入,會令PH值更加降低,未心好事

其實穏定地打出軟泡便可以,冇乜乾泡之時,你便知道要較細啲個泵
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔