海水領域 SeaFishZone

查看: 2411|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

行豆一問 [複製鏈接]

樓主
各位C兄前輩大家好,小弟RT新手初來報到有一問題想請問一下大家,我現有一個约一年嘅RT缸,約80L水左右,由開缸到現在每天都是落redsea嘅藥水去降No3同Po4,但效果並不太理想,正有意改行豆樽,近日以買了一個BM mini70嘅豆樽同NP豆,但聽人講舊缸改行豆樽要非常小心,不可落太多豆,我想請教下點樣去計一個L數嘅缸用幾多豆?如我現情况约80L水舊缸,我初次用豆的份量應多少?
謝大家,希望有人指教一下。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
100L水可以用50~200ml 豆,最好分幾次加落去。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2014-8-21 11:40
100L水可以用50~200ml 豆,最好分幾次加落去。

謝C兄留言,但小弟不才,真唔明白不懂,50~200ml呢個數值好廣泛,你意思係100L缸可用上述數字,不論新開缸與否!但要留意必須分次落,直到N03降落到自己認為合意的數值?

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
你可以用住100ml 先,分4次落每星期落25ml ,行兩個月睇下,唔夠先再加豆。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/