海水領域 SeaFishZone

查看: 10224|回復: 38
打印 上一主題 下一主題

損失慘重 [複製鏈接]

樓主
開缸年多,最近曾落過銅葯,近月換水後曾三次反缸,每次都有落Bio。但上星期換水後依舊,兩小時後冇事咪出街囉。幾個鐘頭返屋企見全缸反曬。心愛法仔,太后,幢仔等…,全部返鄕下。点解?之後,將所有環用缸水清洗及將桶所有環換過新。請教各C兄,係咪重新再行過N-cycle呀?可唔可以再買法仔等魚呢?
缸:30"X16"X16"背漏加1250L桶

論壇元老

沙發
一次換幾多水?

板凳
1/3至半缸,每次都有落消化菌。

地板
換水本身絕對唔會有問題,Q魚時都係100%換新水,從來無出現過問題。如果師兄你每次返缸都係換完水之後發生,可能你要了解下新水是否受到污染。

C兄用廁水?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

建議日後換水  4份1 之內已足夠, 有咩事救機都易d

我通常換少過 5份1
暫時停賽

最佳新人

吾関換水事,我全部換晒啲水,連沙缸水都換,沒有問題咼,可能入咗菌

明顯係水有問題

我都覺得比較似係一D根本性問題, 如水源受污染, 鹽度唔啱, 魚糧有問題, 温度太高, 室內有化學物如殺蟲劑, 枝屑化細菌有問題, 濾筒/潛水泵有化學物... 等等。其實師兄開缸幾耐? 俾多D詳細資料等大家睇下諗唔諗到有乜可能性。

我自己換水有時都會換一半以上, 而且係直接水喉水落缸, 其間只會加一D PRIME, 換水過程成15分鐘以上D魚都冇乜事。

最佳新人 活躍會員 熱心會員

開缸多年,唔算新手問題囉! 最近幾時落過銅藥,是初次使用嗎? 藥量是否過多? 有沒有即時不良反應? 一次過換水太多,對魚兒會產生震盪,如呼吸急速之類.
一次反缸,已說明已系統萠潰,如無回復穩定,跟著兩反三反也不足為怪,現時只好從頭慢慢來過,要再買法仔,等魚缸穩定後才說罷!

chanyinpok 發表於 2014-9-12 11:15
明顯係水有問題

我覺得都係水源問題, 大廈水箱可能最近用chemical洗過....

首先多謝各C兄指教。我換水時係用水喉水加Salt直車落缸及唔知係咪之前落過二次療情銅葯会影响到呢?

FOT魚缸30"X16"X16"背濾4倉約8至10L MA大環+化谈同加多個1250L濾桶,但濾桶之濾材唔係MA環通心果隻,係銀X買日本造(好似麥堤沙朱古力咁形壯),買畤店員話1年要換1次,唔換可能PH会跌及会有毒素,看過盒上都係咁話。最近,經常CHECK PH都係7.6至7.9。反缸後已全換MA細環7L,PH企住8。糧用F1+F2,1星期会加2,3次安基酸。(有人請話1次就夠多会壞水)。鹽用AB,水冷 Keep住26度,大細加埋14條魚。

咁你換水時有無落除氯呀,如果無咪出事囉!

肥仔Tim 發表於 2014-9-12 14:46
咁你換水時有無落除氯呀,如果無咪出事囉!

反缸之後,開始有落,但都反?

最佳新人

我都沒有落過氯,直車水候水加鹽都沒有問題

一定唔關除氯事,直車水喉水補salt都可以,可能係太多銅殘留關係,落過銅一定要吸番走

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

seafishlover131 發表於 2014-9-12 14:26
FOT魚缸30"X16"X16"背濾4倉約8至10L MA大環+化谈同加多個1250L濾桶,但濾桶之濾材唔係MA環通心果隻, ...

有無度過銅嘅水平,可能清唔晒殘留缸底,換水時冲起左d殘餘有害物質。

may414 發表於 2014-9-12 22:42
有無度過銅嘅水平,可能清唔晒殘留缸底,換水時冲起左d殘餘有害物質。

冇度過,只係完了療情14天換咗大半缸水,後加吸銅棉及活性炭。之後,殾有發覺魚有呼吸急速,咪打大氣,最後呼吸又正常返。有C兄話可能落銅葯重手咗,影响咗過濾?

如果落銅药重手咗有殘餘未清,有咩方法可以挍返好個過濾呢?Thk!