海水領域 SeaFishZone

查看: 4264|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

通心粉問題 [複製鏈接]

樓主
想問下我100升水,用np通心粉除no3,應該放幾多?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

沙發
新用……說明書減一半。

板凳

原本NO3高吾高?  如果吾高, 可以先加25ml, 過幾日再test NO3,然後每次加25ml直到NO3=0
如果高就最好加菌種, 加快個process

地板
pat_shiu 發表於 2014-10-20 18:14
原本NO3高吾高?  如果吾高, 可以先加25ml, 過幾日再test NO3,然後每次加25ml直到NO3=0
如果高就最好加菌種 ...

ching ,小弟起新缸约300 L 水。請問開始該落幾多份量?

edlsang 發表於 2015-1-30 17:26
ching ,小弟起新缸约300 L 水。請問開始該落幾多份量?

1. 300L 連沙缸?
2. loading 高吾高? (多吾多魚/珊瑚)
3. 如果全新缸, n cycle 未complete 可以吾冼用, 等行完先加.

如果已經養緊魚, 就先test 缸水NO3 高吾高. (第一次用豆 or 通粉, 我會同時加菌種 twolittlefishes Bactiv8 NPX)
可以先加75ml, 等最小7日再test NO3, 睇下有冇降.
如果沒就再加75ml, 再等7日,再test NO3, 睇下有冇降.
如果沒降就再加75ml, 再等7日,再test NO3, 睇下有冇降.
.........如果已經開始降, 就可以等下睇定D先.

pat_shiu 發表於 2015-1-30 18:15
1. 300L 連沙缸?
2. loading 高吾高? (多吾多魚/珊瑚)
3. 如果全新缸, n cycle 未complete 可以吾冼用, ...

吾該晒!

edlsang 發表於 2015-1-30 18:18
吾該晒!

需然大家loading吾一樣, 但都比多個參考你.
我250L 大約用左200ml 就可以做到NO3 = 0

pat_shiu 發表於 2015-1-30 18:38

我新開未完成 ncycle ………
咁落住 75ml  都可以 嗎?

pat_shiu 發表於 2015-1-30 18:38

同埋我舊缸用開一包,可否落在新缸內?

NO3 粉需要定時清洗嗎?

最佳新人 論壇元老

ncycle 都未行完冇必要落囉.....應該養定左先加唔遲呀

edlsang 發表於 2015-1-30 18:50
我新開未完成 ncycle ………
咁落住 75ml  都可以 嗎?

ncycle都未完就吾好用。

edlsang 發表於 2015-1-30 18:52
同埋我舊缸用開一包,可否落在新缸內?

NO3 粉需要定時清洗嗎?

1.可以
2. 我未洗過

駱駝蝦2,馬騮蝦,醫生蝦4,紫海兔2,金錢麒麟,食苔巴士2,六線狐