海水領域 SeaFishZone

查看: 6932|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

DIY 新手 - UAS [複製鏈接]

樓主

http://algaescrubber.net/forums/showthread.php?2794-SantaMonica-SURF2
美國原型 - 太貴

http://www.cmfish.com/bbs/forum.php?mod=viewthread&tid=230414&extra=page%3D2
中國魚友模仿 - OK, 但個樣同安全性

之前再睇下其他魚友既設計... 再諗諗自己都可能DIY到啵

========================================

材料

膠盒
淘, RMB 30, 貪佢個底夠深同個SIZE FIT我放既其中一格沙缸

LED
淘, 植物燈 (紅), RMB 8/粒, 買夠5粒

沙石仔
魚街有售, 痴膠盒內部

尼龍繩
五金鋪有售, 又係膠盒內部

氣泵+管
養魚人士必備, 所以無需再買

膠片
膠片鋪, 要俾SIZE界, 但預算花費不大

=========================================

第一步 (構思)

LED已到, 但我係電工白痴, 要花時間研究, 暫時計劃將LED痴o係膠盒個蓋到, 再用膠片隔起再用玻璃膠封口處理, 然後行防水頭拎電

有無DIY/ 專業人士係依方面比啲意見/ 教下小弟?

因為好多野都唔識, 要一步步慢慢黎, 所以時間會比較長

論壇元老

沙發

led 未買哂野喎.........

板凳
dicky826 發表於 2014-11-18 17:15
led 未買哂野喎.........

因為唔熟, 所以未買其他野住, 先研究下, 到真係唔識就唯有向家人求救

論壇元老

地板
加油~ 我試過幾次UAS 都唔得

都係用ATS 算

c兄要努力呀

dicky826 發表於 2014-11-18 17:44
加油~ 我試過幾次UAS 都唔得

都係用ATS 算

點唔得?無苔出?

論壇元老

timothy898989 發表於 2014-11-18 22:22
點唔得?無苔出?

係呀,或者太少唔收貨

UAS 同UAS2 都試過

dicky826 發表於 2014-11-19 08:57
係呀,或者太少唔收貨

UAS 同UAS2 都試過

有冇圖可以睇下? 同埋水流個到你用咩去帶水流?

論壇元老

失敗就無影喇~

用氣泵

對LED唔熟既話,用慳電膽夾燈試左先

dicky826 發表於 2014-11-19 09:46
失敗就無影喇~

用氣泵

你咁講即係同我諗既差唔多....咁我試下轉用落水位做水流先~

燈胆, 夾燈有諗過, 但自己貪心想做到國內外魚友既設計, 大多不了去鴨記俾錢叫人整 (最好唔洗咁啦)

論壇元老

有時 測試失敗都係樂趣黎

師兄你有無圖 諗住點整

dicky826 發表於 2014-11-19 12:52
有時 測試失敗都係樂趣黎

師兄你有無圖 諗住點整

都係用上面既LINK再加少少改動黎整, 所以係無圖

但會逐PART放圖上番黎

開窿...由於無講開幾大, 所以開到好鬼大

準備繩同石

後尾諗到另一倨方法...但當諗到時已經太遲

搵野痴實佢, 唔一定用電線膠布, 其實我早諗到既話會係鑽窿+打結

之後上膠水鋪石仔

暫時咁多, 下星期再UPDATE...到時個樣會好睇好多

停咗嗱??

Lighter 發表於 2015-1-9 13:29
停咗嗱??

係呀, 因為後尾發現個箱唔夠位放入去

同埋缸都出左問題

黎緊整個新沙缸番黎先繼續

加油