海水領域 SeaFishZone

查看: 2708|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

爆苔問題 [複製鏈接]

樓主
小弟現時個缸呢幾日 NO3 同 PO4 都係 0,仲有支 36W UV (小弟個缸大約 300L 水)。點解仲會有苔喺玻璃?

Background information:

開缸一個月多 d
有豆樽、化氮
開缸時曾經試過 NO3 維持喺好高水平 (80 - 160),一段日子
曾經試過有一段時間係勁爆苔,9am 抹完,中午已經成塊玻璃綠晒,係綠到成塊玻璃唔透明咁,再抹,過幾個鐘又係綠晒
裝左 UV ,再換水之後 keep 到呢幾日 NO3 PO4 都係 0。但係今日塊玻璃開始綠綠地......

請各位指教

RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

沙發
咁誇張,刷乾淨塊玻璃再過幾個鐘又起番曬苔,缸入面有咩生物?
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

板凳
NO3、PO4測試劑如果係滴劑睇清楚有冇過期等!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

地板
測試劑 2018, 2019 年先到期

算啦,可能之前爆苔太勁仲有 d 藻種淨低啫,過幾日睇下點先

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

你支燈大強勁  
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-11-19 10:39
你支燈大強勁

如果因為支燈我又唔介意呀,生 d 苔吸下 NO3 PO4,又有得俾條金眼吊食。我淨係怕系統出左咩問題,水質唔掂咋

leemanho 發表於 2014-11-19 10:53
如果因為支燈我又唔介意呀,生 d 苔吸下 NO3 PO4,又有得俾條金眼吊食。我淨係怕系統出左咩問題,水質唔掂 ...

以前有 CHING 提過,  青苔唔係壞野.....

你個缸 放近窗邊嗎?? 有自然光?
暫時停賽

我又係勁生青(綠)苔
得 生物石, 7條小丑 燈照 5 小時

calvinfff 發表於 2014-11-19 11:34
以前有 CHING 提過,  青苔唔係壞野.....

你個缸 放近窗邊嗎?? 有自然光?

唔算好近窗邊,不過自然光會照到

leemanho 發表於 2014-11-19 11:39
唔算好近窗邊,不過自然光會照到

觀察多一排睇下點先  
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-11-19 10:39
你支燈大強勁

你生青苔好過我生啡苔,仲有少少紅色哥隻,好難睇,減少燈照時間好d但都是煩,二三日要擦玻璃一次。