海水領域 SeaFishZone

查看: 4392|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

滴漏缸一問 [複製鏈接]

樓主
借圖一用。想問下有無或多唔多C兄用過呢款設計嘅滴漏缸,想知佢嘅好處同壞處。謝! IMG-20141121-WA0006.jpg

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
我剩係覺得核突.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
我係wingk960 發表於 2014-11-21 23:32
我剩係覺得核突.

小小啦,我見魚街有36吋賣2800,心思思又擔心唔好用,所以想問下大家。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
係重有野唔好架.只係我唔記得咋.唔記得左係嘈定咩野.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

同軸上落水,一來落水流量有限制,想用大流量既上水泵都唔得,二來滴漏糟透明管內容易起苔難清理,
暫時係咁多先,諗到再講

我係wingk960 發表於 2014-11-22 00:06
係重有野唔好架.只係我唔記得咋.唔記得左係嘈定咩野.

我都層經聽過有人話好嘈,但又唔太肯定係邊度聽過,嘈嘅情度又唔知幾大聲。

arfaifai 發表於 2014-11-22 00:13
同軸上落水,一來落水流量有限制,想用大流量既上水泵都唔得,二來滴漏糟透明管內容易起苔難清理,
暫時係 ...

C兄你呢個問題我又真係諗唔到,多謝提点。

我用繄個近似的....魚街卡Kee有賣
1. 黑色膠,無咁易見苔
2. 上面入水有羅絲桿可較上下入水比例,較好無落水聲
3. 有滳漏作用,水面油膜無哂,魚唔多可以唔开化氮都夠氧.
4.接濾筒便可
坏處是只可以30"以下的缸用,大缸唔夠流.
我用的原因是個舊缸櫃原本用作養草及淡水燈魚蝦仔,新買缸就用滴漏缸喇.

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

fishfishfish 發表於 2014-11-22 00:47
C兄你呢個問題我又真係諗唔到,多謝提点。

師兄我宜家用更係水晶缸,都有三年幾,滴流糟落水聲比較響,所以我響滴流糟加左一半細環而減低聲響,其他就跟一般滴流缸冇乜分別
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

ff23456 發表於 2014-11-22 01:50
我用繄個近似的....魚街卡Kee有賣
1. 黑色膠,無咁易見苔
2. 上面入水有羅絲桿可較上下入水比例,較好無落水 ...

咁我睇嗰個36吋缸佢個水循環咪好差。

Kwong 發表於 2014-11-22 01:52
師兄我宜家用更係水晶缸,都有三年幾,滴流糟落水聲比較響,所以我響滴流糟加左一半細環而減低聲響,其他 ...

C兄,我學淺,我玩緊RT應該唔打算係糟加環。

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

fishfishfish 發表於 2014-11-22 12:13
C兄,我學淺,我玩緊RT應該唔打算係糟加環。

咁師兄你要考慮清楚喇!起初用嘅時候,夜闌人靜,晚晚聽到水流聲,仲以為未關水龍頭,後來才發現魚缸滴流糟水流聲太大所以加環減低水流聲響!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

怪不得呢隻滴漏會咁平,原来好似無咩人用,都係儲下$先。

用過2個呢種滴漏,而家有仲一個係屋企,
加個閘制靜過我另一個咩仔缸,唔加嘈到PK,
佢話用到唔知6定8000泵,我最大用過5000無問題,
唯一問題係D苔會見到,un眼,

lee043210 發表於 2014-11-22 21:16
用過2個呢種滴漏,而家有仲一個係屋企,
加個閘制靜過我另一個咩仔缸,唔加嘈到PK,
佢話用到唔知6定8000泵 ...

c兄意思+閘制於落水喉减慢落水量令聲响減小?

係呀