海水領域 SeaFishZone

查看: 2947|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

新手一問 一個唔知點形容嘅問題主旨 [複製鏈接]

樓主
話說初期開缸 有一濾桶從另一缸轉過黎 個桶都行咗個幾月 NO2都落番零 不過轉缸期間個桶停咗行一日
之後嘅問題喺個缸行咗兩至三個月就出白點同死魚 之後停一個月無入魚 再之後當然入魚啦 不過兩至三個月又再出白點同第日就死魚再現 之後有條蔑利教我洗過啲環從開 咁跟條蔑利講 洗過啲環 從開已經廿日 NO2仲係零 而啲死剩種小丑\goby\青魔就排隊瓜晒 咁想問下 我可以做啲乜 前前後後半年有多 仲未養到魚  
缸: 26吋長 唔記得幾高同深
桶: 兩個2217 打爆MA環
流: WP25
底:無砂

沙發

補充:化氮一直未打過廿四味出黎
請賜教

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
你洗乾淨晒所有器材入過缸新水從頭開始過啦
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

地板
蔑利前蔑後,点教得落手呀

答你就......(講笑)

師兄 唔好意思 查實條蔑利係我細佬 先咁形容佢
或者師兄 除管理員建議 您有何意見指教一下 謝

淡水洗沖過缸。桶。環。。。
然後重新來過。
在無錄氣及不overoading. 同新魚無病源帶入(有就醫) 情況下即可順利養魚

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

聽你咁講有可能個瀘桶唔係好惦,同埋個化氮冇嘢打出嚟都有機會個泵唔夠力,既然控制唔到白點攪到全軍覆沒,唯有重新嚟過清洗曬所有器材,再養過水,我以前都曾經試過中白點攪唔惦反左缸,又冇人教上綱資訊又小,覺得好灰冇曬心機,之後都係睇D台灣書籍研究下重新嚟過,師兄唔好放棄呀!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

論壇元老

愛德華七世

你話行左兩至三個月D魚出白點同返大海,期間有冇加魚?幾耐換水,有冇測過PH、NO2、NO3、PO4等!

論壇元老

愛德華七世

如果期間有加魚嘅話,就有機會加新魚時處理得唔好引起白點,但如果冇嘅話就要去各方面搵出原因令到壞水引發白點,首先瀘桶夠唔夠力和放左幾多環去處理26吋缸水,因為你由細缸轉大缸,如果化氮壞左或唔夠力長期冇嘢打出嚟缸中有機物過多會令到D魚生病而起白點,所有測試劑有冇過期而導致唔準呢?養魚密度高或PH長期處於低狀態下亦會令魚生病,幾耐換一次水,換水時有冇處理過新水,如廁所水或自來水等等!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

好好笑..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

首先多謝 河馬哥仔 puikwong Kwong 幾位意見
從頭來過就一定架啦 就幾位嘅意見都要開始做好啲個記錄
Kwong兄問嗰啲 我都印象模糊 唔太記得
wingk版主 唔好笑啦 指教一下先啦