海水領域 SeaFishZone

查看: 9005|回復: 33
打印 上一主題 下一主題

上水泵配置問題(waveline) [複製鏈接]

樓主

新缸月尾到,想問下應配置幾多L上水泵?30*18*20滴漏缸,吋二落水一吋上水,初步構思一出三,兩條出回主缸,另一條會加閘制調慢水流入水冷,另想問下如這樣設置,上水喉頂分差位(即回主缸一出二處)是否雖要轉細碼D嘅喉?謝!

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
你用乜水冷?

板凳
1398killer 發表於 2014-12-11 14:55
你用乜水冷?

現時用緊日生CL280,過了這冬季多數轉用tr-15。
我自己原有想法係用DC6000去推,但真係唔知夠唔夠做。

地板
師兄,我個size係32×18×20,都係用Dc6000推3個出水口,但真係冇乜力,我自己覺得用Dc10000會好D,因為大左可以減少!
好似想返缸,我應該點做先!

noise20 發表於 2014-12-11 23:16
師兄,我個size係32×18×20,都係用Dc6000推3個出水口,但真係冇乜力,我自己覺得用Dc10000會好D,因為大左 ...

C兄,你是一出三全部出主缸?

係啊!我3個出水口係主缸,因為我個朋友個缸個size大我幾寸但係用Dc10000真係有大流同冇做浪時都有水影,佢以家都要開少一格個泵,我自己覺得兩個泵價錢多幾佰,我會賣隻大d泵,真係大就可以較少黎用,但細泵就冇得攪一定開準

noise20 發表於 2014-12-12 07:42
係啊!我3個出水口係主缸,因為我個朋友個缸個size大我幾寸但係用Dc10000真係有大流同冇做浪時都有水影,佢 ...

咁你本身上水喉用幾吋?
如果用10000L又擔心泵熱。

上落水同你一樣,我試過身手落我fd個沙缸摸過隻泵,唔係好熱,同隻6000差唔多

noise20 發表於 2014-12-12 13:35
上落水同你一樣,我試過身手落我fd個沙缸摸過隻泵,唔係好熱,同隻6000差唔多

C兄,咁你係用waveline定zetlight新款嗰隻?詳價$?
謝!

wavelinedc10000,我個fd好似1600,因為我都想轉,我覺得6000都係差少少推我地呢個size,

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我個缸高你dddd.
用pj6000
又係1吋上水出3
又係吋二落水....
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-12-13 11:46
我個缸高你dddd.
用pj6000
又係1吋上水出3

版主大大,咁請問你是一出三直入缸?水冷另用泵推?

fishfishfish 發表於 2014-12-13 14:13
版主大大,咁請問你是一出三直入缸?水冷另用泵推?

大佬......小弟成日唔夠錢駛.所以..未有配置水冷啊.
出3都係入晒缸咋..
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2014-12-13 14:46
大佬......小弟成日唔夠錢駛.所以..未有配置水冷啊.
出3都係入晒缸咋..

版主大大,我這樣叫只是一個稱呼,請不要介意

fishfishfish 發表於 2014-12-13 21:29
版主大大,我這樣叫只是一個稱呼,請不要介意

講下笑啫

我係wingk960 發表於 2014-12-13 21:56
講下笑啫

版主大佬

puikwong 發表於 2014-12-14 23:12
版主大佬

剛瞓醒左....

想問下有冇大大知道waveline嘅DC/AC有咩分別?我見淘宝寫大家都係變頻。

fishfishfish 發表於 2014-12-20 19:25
想問下有冇大大知道waveline嘅DC/AC有咩分別?我見淘宝寫大家都係變頻。

ac好似係直流電.即一插就用得.dc就交流.要同個變壓器交流下先用得.咁dc呢...就有得較流量.ac呢...就冇得較流量.
本人未用過.只係道聽途說.莫見怪.

超級版主

笑看風雲過;開心快活人

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

做得上水泵,
當然用到盡個泵既力水,
典解要減呢?