海水領域 SeaFishZone

查看: 3059|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

奶咀葵走入石底 [複製鏈接]

樓主
之前買左隻公主葵,擺喺好光又有流既既好位,基本上佢冇走過。

幾日前買左隻奶咀葵,又係擺喺個好光既位,第二朝就見佢去左石底。我驚佢冇光會死,就起石攞番出黎,擺喺一個好光但係有石包圍既位。點知佢千辛萬苦都要 "sip" 入石 "lar" 度 (咁窄都 sip 得入),而家又喺石底。我知奶咀葵係鐘意將腳 sip 入石 lar 度,但係估唔到佢咁緊持。

我唔想再起石,怕影響 d 魚。宜家試下用個做流吹佢,等佢唔舒服會離開石底。

師兄們有冇其它辨法?定係唔理佢算?其實佢喺石底冇光係咪一定會死?

RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

沙發
舊時養過, 過無耐佢自己識伸長追光

所以唔影響其他野而你又OK既可以唔洗理佢

板凳
唔洗理佢, 唔洗吹佢, 佢自己識伸出來追光

地板
原來如此。謝謝!
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

YES,  愈吹只會係迫佢又搵位, 如果你唔係時時刻刻睇住....入左造流到.....

不過, 如果痴左段時間先吹就比較難甩 (可能我個做流比較弱), 想快可以用掃掃下佢, 會快啲

不要理牠.葵好易養.牠選擇合適地方.