海水領域 SeaFishZone

查看: 8191|回復: 24
打印 上一主題 下一主題

分享-紫月,白尾藍紋B [複製鏈接]

樓主
攪左三個月,終於完成了大缸。今日仲將舊缸所有野轉埋過黎。 分享一下新入的住客。

1.白尾藍紋, 精靈到不得了。 雖然仲未開口,但一入缸已經不停啄石。 希望佢快d開口啦。 ^O^
白尾藍紋

2.人工紫月, 返黎三日之後就開口食粒糧了。 真乖仔。
人工紫月

3。最後送上全缸照一張。 初步的瑚仙缸, 希望慢慢再攪靚佢。
全缸照

沙發
暖管唔放落沙缸??
加個造浪就完美

板凳
人工紫月邊到有得買?
9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

地板
一流
暫時停賽

ray159 發表於 2014-12-28 21:18
暖管唔放落沙缸??
加個造浪就完美

放沙缸,暖唔切。 我以家較左26度。 但都只係去到25度。。
已經用緊伊咸300w。。 但我家向北。 所以超凍。

newtoy 發表於 2014-12-28 22:00
人工紫月邊到有得買?

師兄, 晧x有。  

calvinfff 發表於 2014-12-28 22:08
一流

哈哈, Calvin 兄。 你個缸先係一流。  我只係入門版。 有排跟你學。

過多兩個星期,去捉埋法,灰回來。

joesaga 發表於 2014-12-28 23:27
哈哈, Calvin 兄。 你個缸先係一流。  我只係入門版。 有排跟你學。

過多兩個星期,去捉埋法,灰回來 ...

我都想捉返條法仔,  不過好大機會啄野  
暫時停賽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

calvinfff 發表於 2014-12-28 23:30

未試過点知呢?

calvinfff 發表於 2014-12-28 23:30

哈哈。。 瑚仙缸預左呢種風險啦。
所以我都係先加魚, 再睇下自已心水既又又唔太引起佢地注意既sps同lps先加落去。。 聽講sps佢地無咁鐘意咬。 唔知係咪真。

今次換大缸行動真係要多謝呢個討論區同幾位資深師兄的幫助。 全靠你地解答左我好多問題我先可以攪得掂。 。 在此多謝各位回過我貼的師兄。

暖管唔用膠套住驚唔驚魚掂到會燙傷?

咁大個缸生物石好似咁少咁既?夠用架拿?有冇落環?落環怕唔怕 NO3 高?小弟都想整個瑚仙缸,向您取下經先
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

leemanho 發表於 2014-12-29 09:37
暖管唔用膠套住驚唔驚魚掂到會燙傷?

咁大個缸生物石好似咁少咁既?夠用架拿?有冇落環?落環怕唔怕 NO3 ...

應該唔會燙親吧, 我見佢地有時暖管度捐來捐去都無事.

下面沙缸落有放環, 以家放左大約30L度.  暫時仲觀察緊夠唔夠, 如果唔夠就再加.  

因為我有用NP 豆, 咁我以家 check no3 都係 5ppm  , PO4 都唔算高.   .

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

巧正
☉︹☉

joesaga 發表於 2014-12-29 02:18
哈哈。。 瑚仙缸預左呢種風險啦。
所以我都係先加魚, 再睇下自已心水既又又唔太引起佢地注意既sps同l ...

我條法仙就係因為咬野,  被判拒絕入境

所以想捉條法B再試試
暫時停賽

calvinfff 發表於 2014-12-29 14:04
我條法仙就係因為咬野,  被判拒絕入境

所以想捉條法B再試試

師兄之前條法幾大條??

我都係諗住捉條 3 吋至4吋的.  呢個size, 大約咩價呢!?

joesaga 發表於 2014-12-29 15:22
師兄之前條法幾大條??

我都係諗住捉條 3 吋至4吋的.  呢個size, 大約咩價呢!?

之前果條由3吋養到5吋幾,  後尾轉瑚仙勁多口放左

3吋左右, 大約7百幾蚊
暫時停賽

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

白尾藍紋都幾多口