海水領域 SeaFishZone

查看: 3820|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

藍圈大急救 [複製鏈接]

樓主

經歷幾次白點事件都打不死既藍圈

今次終於o拿野 (對我黎講都係)

平時搶料, 今早發現無料到, 我老婆試餵, d糧係佢面前行過想食都食唔到

後尾回家見佢無力咁向我求救, 撈佢又好輕易 (平時9秒9走左)就知大鑊

由於玩咁耐魚向來唔用藥 (淡水), 玩rt更加唔用得, 所以無法救治, 唯有call就近魚鋪睇下收鋪未

點知佢地話今日早收... 唯有試下網上求救, 好彩好多ching都好慷慨伸出援手, 即時9秒9衝去拎 (p.s. 由於唔識路, 搞到y版大係街邊吹左陣風, 真係對唔住...)

正題

同版大講番魚既問題, 佢覺得藍十字會比較好, 但我問佢拎既係TDC (因為我搵舊文見到係用TDC)

TDC被各位稱為毒藥, 對於現時既我黎講總好過咩都無睇佢死

現時情況 (右眼有少少突, 有好薄既白膜, 身有白點, 無力, 但無收背/收鰭既情況)

原想跟指示落20ml, 但驚太勁佢會受唔住, 落10ml, 之後睇情況再決定加定減, 另開晒兩頭氣泵開準打大氣

之後係等待

沙發
天氣太凍。。。小心温度

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

板凳
點解唔e白點先?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

地板
落左10ml?
你果個桶幾多L水?
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

睇相條圈掉得

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

咁好易毒死條魚
暫時停賽

祝您好運
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

岩岩睇住佢死

今早無乜反應,但仍有呼吸,白點退左,但水印同眼勁左

換水

呼吸開始緩慢,但間中會fing幾下

最後全身抽搐,鰓部擴大,din左幾下靜止晒

其實好似上面師兄所講,係扔得,但唔多理魚既老婆竟然開金口叫我救,唯有盡力

今次救治失敗...

你幾多L水落10ml tdc?浸左幾耐時間?

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

重新向魚街出發
Go Go Go
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

係咁落藥,唔死都重傷啦!天氣咁凍又唔落暖管,唔洗算命都知香硬啦

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

病都有分輕重,當你發現條圈時已經病到好重,受唔受到藥力都係要睇條魚夠唔夠強!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

病都有分輕重,當你發現條圈時已經病到好重,受唔受到藥力都係要睇條魚夠唔夠強!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名