海水領域 SeaFishZone

查看: 9034|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

Hikari 海藻70 vs Seaweed Extreme [複製鏈接]

樓主
見好多師兄話Hikari 海藻70 正, 就買左來試下.....但睇下個成份,影然有99.99%同Seaweed Extreme 一樣.

但 Seaweed Extreme 差吾多平一半!! 有冇ching可以睇下"海藻70" D日文, 係吾係真係一樣?

沙發

板凳
好問題,我都好想知
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

地板
呢個牌子魚糧係比較貴,有幾好我唔知,d魚魚一路食開精神就得

leemanho 發表於 2015-1-16 16:40
好問題,我都好想知

我只係睇到唯一個分別係 67%seaweed, 另一個係70%seaweed.......差3%就差左30幾元

小馬達 發表於 2015-1-16 17:00
呢個牌子魚糧係比較貴,有幾好我唔知,d魚魚一路食開精神就得

兩隻同牌子wor!

pat_shiu 發表於 2015-1-16 17:03
兩隻同牌子wor!

左邊果隻KYORIN,右邊果款係HIKARI嘛...我有冇睇錯?(第一張相)

pat_shiu 發表於 2015-1-16 17:03
兩隻同牌子wor!

啱啱睇咗,你啱,SORRY~

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

原装进口Hikari 高够力 海水鱼饲料Seaweed Extreme小粒
高够力为世界第一品牌饲料公司 以技术专业知识,开发了世界第一的富含有超过67%天然海藻饲料!这种高度芳香饲料,软化时迅速放入水中,立刻吸引了草食性物种。利于人工饲料所有的鱼类过渡从海苔到藻类的第一个单元。
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

解釋詳盡

chihoqweasd 發表於 2015-1-16 17:43
原装进口Hikari 高够力 海水鱼饲料Seaweed Extreme小粒
高够力&#200 ...

兩隻個分別係?

論壇元老

小新1名

小粒45g克Seaweed Extreme
Hikari 高够力铝罐装 50G
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

同一種,好多成份都是差不多,只是品牌效應,蛋都有$1至$7 一隻,兩種一齊賣,魚食得開心!

最近買左Seaweed Extreme
白尾b超鐘意食
9/3/14 人工公子*2 ;8/8/14 -18/9/16食苔巴; 24/11/14 -9/8/16白尾b;18/7/14 人工背心; 5/2/15 野生公子*2; 20/6/15 藍吊仔;1/8/15 青魔b; 25/10/15 火鳥*2, 火公仔

論壇元老

愛德華七世

呢支幾好用,條條魚都食,$75份量小D囉!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

Kwong 發表於 2015-1-17 03:02
呢支幾好用,條條魚都食,$75份量小D囉!

反而我啲魚只食紅色雜食那支
30X16X30FOT,R420R 160W, SERA環5L,PH環15L,BM CURVE 7,紅魔5500上水泵,WP 25做流,Carol UV燈
一幢仙~多彩仙~耳班~太后∼彩龍∼東紫∼青龍x2∼寶石x2∼西非仙~金眼吊~東非圈~藍仙~法仙~黃尾灰仙∼馬鞍∼火焰仙~畢加索~雪印x2~巴士

論壇元老

海藻70依隻糧溶得好快 可能對魚既消化好掛
c hing試下同時將兩隻糧放入水睇下
純個人睇法 可能係我錯覺

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

嘉賞物流 發表於 2015-8-18 16:57
綠色罐是加有益生菌,網站上表示可減低魚糞的污染。

可有助調理腸胃,不錯!

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

魚糧浸益力多,會唔會吸收到益生菌啊
返工冬眠放工失蹤善良熊

24吋背滴漏缸︰紫月B、金眼吊、畢卡索小丑x2、公子小丑、一幢、東非火背仙、檸批丶華倫天奴