海水領域 SeaFishZone

查看: 3238|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

洗缸一問.. [複製鏈接]

樓主
請問有冇師兄..會清洗沙缸嗎...我自己有個諗法分享下睇下左家覺得可吾可行..我有兩倉放環...先洗第一倉..方法係用自己魚缸水..清洗生物環..我只既清洗係會將袋中既環倒晒落以放出的魚缸水到.慢慢清洗..洗完一轉再會放去第桶到再慢慢地洗..然後再入番袋...想問下各師兄咁樣吾知怕吾怕呢...同埋如果有師兄清洗過而由冇事麻煩可否分享下....

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

沙發
你幾耐冇洗.?我抽晒出黎洗.
用魚缸水同新水都試過.
隊晒落水桶到浪下.
最緊要你幾耐冇洗先.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

板凳
我係wingk960 發表於 2015-1-21 14:47
你幾耐冇洗.?我抽晒出黎洗.
用魚缸水同新水都試過.
隊晒落水桶到浪下.

年幾冇洗....之前洗過一次..冇事冇死魚......跟住年幾前再洗..就出左事...出事個次我洗得媽夫的既..吾知係未咁所以有害菌因而爆發出來..死左我一半魚...跟住吾敢再洗...所以想問下大家攞多少少數句....

最佳新人

地板
paulhong 發表於 2015-1-21 15:02
年幾冇洗....之前洗過一次..冇事冇死魚......跟住年幾前再洗..就出左事...出事個次我洗得媽夫的既..吾知係 ...

師兄,果次你用咩水洗

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

如果冇洗開就唔好攪嘞.重有大把人唔洗既
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

光頭髮 發表於 2015-1-21 15:06
師兄,果次你用咩水洗

兩次都係用魚缸水...出事個次係我放工洗..吾知係咁洗得好趕就出左事..

我沙缸有兩倉..洗完一倉隔兩星期再洗埋第二倉..

最佳新人

paulhong 發表於 2015-1-21 15:31
兩次都係用魚缸水...出事個次係我放工洗..吾知係咁洗得好趕就出左事..

我沙缸有兩倉..洗完一倉隔兩星期 ...

我自己半年洗一次,吾洗好多啡台,都是用魚缸水洗!

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

我六年都冇洗

最佳新人 論壇元老

我4年冇洗,,
洗環唔可以1次洗太多 ,好易反缸,除非你唔怕反就冇所謂