海水領域 SeaFishZone

查看: 5920|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

上水喉size [複製鏈接]

樓主
缸30*18*20,吋二落水一吋上水用PJ7500,打算上水一開三,原意諗法係一吋刁6分但又擔心喉管太操出水無咩力,故改為一吋刁4分三條,二條回主缸,一條推水冷,想問下大家意見咁樣得唔得,會否上唔切水?
謝。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

沙發
應該ok
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

板凳
肥嘟嘟河馬仔 發表於 2015-2-1 21:07
應該ok

有河馬大大呢一句,就放手一試

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

地板
上水泵出1吋T曲,一邊叼4分比水冷,一邊叼6分上主缸,上到主缸頂再開2條4分出水。
我諗法係咁做,睇下有無師兄有再好提意。
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

肥嘟嘟河馬仔 發表於 2015-2-2 08:48
上水泵出1吋T曲,一邊叼4分比水冷,一邊叼6分上主缸,上到主缸頂再開2條4分出水。
我諗法係咁做,睇下有無 ...

我構思做法係1吋上水+T一邊出刁4分喉+閘製調慢水速推水冷,另一邊出經止回上到頂再+T刁兩4分入主缸。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我做法.....1吋上到頂,刁兩邊6分.一邊加閘.就係咁.
咁你刁水冷要係邊樹刁呀?
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2015-2-2 12:16
我做法.....1吋上到頂,刁兩邊6分.一邊加閘.就係咁.
咁你刁水冷要係邊樹刁呀?

版主大大,可能細佬表達能力差要大家加小小幻想,情況就係上水泵駁膠喉接1吋喉(有T位),T一出刁四分加閘調慢水流推水冷,另一出直上(經止回)到缸頂再T兩出刁兩四分落缸。

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

缸頂出水點解要加止回,鑽個吼就得啦

啤仔 發表於 2015-2-2 20:47
缸頂出水點解要加止回,鑽個吼就得啦

c兄,唔多明做法,可否指教下

@wahwah@ 發表於 2015-2-3 08:40
c兄,唔多明做法,可否指教下

即係上水面灰喉鑽個隆仔.上水喉一停.就索空氣.就可防到上缸水經上水喉抽返落沙缸.
免得沙缸爆水.
但只限於面出水.
如做缸底出水就必需用止回嘞.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2015-2-3 15:03
即係上水面灰喉鑽個隆仔.上水喉一停.就索空氣.就可防到上缸水經上水喉抽返落沙缸.
免得沙缸爆水.
但只限 ...

因為我係RT,會選擇上水回缸後約係缸中間位置出水,所以會用止回。

@wahwah@ 發表於 2015-2-3 16:49
因為我係RT,會選擇上水回缸後約係缸中間位置出水,所以會用止回。

其實唔係底出就可以唔駛止回.

我係wingk960 發表於 2015-2-3 17:35
其實唔係底出就可以唔駛止回.

因我沙缸唔夠大,其次我唔選擇缸面出水