請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 9647|回復: 30

RT 可加小量生物環嗎 [複製鏈接]

請問新RT 缸可加小量 Sera 生物環作養菌及過瀘嗎?!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

rt 可以加石,環邊個話唔得既,你要問下點解唔得

不過我估都系 得一個答案

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

(輸入又冇增加,何來輸出又多咗.......)
以上長毛大師於本網回應N次的答案

講真可以,最好放喺沙缸暗流位
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

我都諗緊同一個問題,之前仲買左 1 L sera 環實驗下係咪真係減到 NO3,so far 好似唔得。可能我實驗缸太大流同太多氣。

其實沙缸通常邊個位最少流呢?
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

版主

馬記廁所友

leemanho 發表於 2015-2-5 09:25
我都諗緊同一個問題,之前仲買左 1 L sera 環實驗下係咪真係減到 NO3,so far 好似唔得。可能我實驗缸太大流 ...

遠離上落水位,沙缸角落位最理想所以RT一定要有大沙缸,因為RT多器材
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

chihim 發表於 2015-2-5 08:33

同一答案就係增加 NO3.......

我以前養魚都剩左d seachem matrix, 都諗緊用唔用埋去好

vsvs 發表於 2015-2-5 08:55

其實早10年前已經有ching 講。。。不過當年未有今日知道得太多

所以最後結論系比 爆no3 贏左,導致今日人傳人都系  rt 唔好落環

但大家有無想過,餵一粒糧 變 做0.1no3  既時候, 用環點解會變做0.2?

多出來的0.1系乜回事?     環可以存no3,po4 沙石一樣會。 但已現時技術,np已經唔系問題。

再講 你餵一粒糧,製做0.1no3,你無沙無石無環又如何?  

果0.1no3 一樣係水裡面,唔通無地方存貨,d貨會自己無啦啦唔見左? 我系奇怪好多ching 知道輸入等於輸出,但去到這個問題上,唔知點解 會變成 輸入 不等於輸出。。。

水族有幾難? 好多時只系簡單問題 複習化,想到都已經脫離logic 定律了。

我fot轉rt, 而家重keep住5L環,無大問題出現. Sps, lps都䦕得好好, keep住一星期換水, 但無檢測. 有問題珊瑚會話你知

最佳新人 熱心會員 論壇元老

唔知點解 會變成 輸入 不等於輸出。。。

或許輸出的意思是以測試劑之結果為準則,因為有其他器材或方法處理了no3,大量輸入,經過處理,輸出可能自然少了
只要用心,多些觀察,一定會養到一缸美麗的珊瑚

chihim 發表於 2015-2-5 08:33

咁一個 300L 水 RT 缸, 可加多少環?

edlsang 發表於 2015-2-5 12:15
咁一個 300L 水 RT 缸, 可加多少環?

要養多d 魚米加多d。。 無乜魚 米加少少或者唔加
我加環只系要來養菌,因為石少。。

記住 環本身 同沙石一樣,只系一個媒介。。 系製毒工廠,定垃圾回收站, 體你點用羅

版主

馬記廁所友

其實唔可以單睇"加環"就定論NO3高,沙石都可以令NO3高,仲有其他因素呢...
"氮"其實存在於不同型式,一大粒魚屎又有氮,肉眼見唔到的硝酸鹽又有氮
N-cycle去到邊個步驟,視乎"適當媒介"多少,唔係以前點會出現"厚沙底"呢種媒介
Seachem都有講細水流下Denitrate石仔會有另一種功能,呢啲咪"適當媒介"

chihim 發表於 2015-2-5 12:33

多謝ching 指教!

好似倒轉左,你應該問想當初D人點解要用生物石養珊瑚!而吾用環!

vsvs 發表於 2015-2-5 08:55

1. 我同意石同環都會輸出no3

CASE "A". 主缸200L有50lbs生物石, 沙缸無環
assume 你餵一粒糧,製做0.1no3 (因為化氣打走左半粒糧的organic waste)

CASE "B". 主缸200L有50lbs生物石, 沙缸加10L環
因為多左環, assume菌多左, 將一粒糧變做no3嘅時間短左, 同時比化氮打嘅時間短左 (打小左野)
所以同一粒糧, 化氮只可打走四份之一粒糧嘅organic waste (因為時間短左), 所以最後"石十環"就製做多左no3 (>0.1)

*所以好多人會覺得加環=加NO3

CASE "C"  主缸200L有50lbs生物石, 沙缸加多30lbs石
因為多左石, 同樣菌多左, 將一粒糧變做no3嘅時間also短左, 同時比化氮打嘅時間短左 (打小左野)
所以同一粒糧, 化氮只可打走四份之一粒糧嘅organic waste (因為時間短左), 所以最後"石十石"一樣就多左no3 (>0.1)

*其實加石, 一樣加NO3, 不過環應該可以養多D菌, 所以明顯好多.

2. 以上係我對輸入不變, 但輸出多左嘅意見.  希望大家比D意見.

3. 其實如果要在RT環境下養多D魚, 也只好加環, 多左果D NO3 有好多方法去減, 如豆, 通粉........

4. 所以加吾加環, 應該係睇你想養幾多魚, 而吾係考慮多左幾多NO3.

chihim 發表於 2015-2-5 12:33

珊瑚缸多魚,相继NO3 亦会提高嗎?!

pat_shiu 發表於 2015-2-5 16:46
1. 我同意石同環都會輸出no3

CASE "A". 主缸200L有50lbs生物石, 沙缸無環

多謝ching 長细解釋!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

又輸入,又輸出,又沙,又石,睇極都吾明
話之佢,跟大隊,有衰齊齊衰

啤仔 發表於 2015-2-5 20:19
又輸入,又輸出,又沙,又石,睇極都吾明
話之佢,跟大隊,有衰齊齊衰

但係都有大隊話吾好加......