海水領域 SeaFishZone

樓主: edlsang
打印 上一主題 下一主題

RT 可加小量生物環嗎 [複製鏈接]

樓主
請問新RT 缸可加小量 Sera 生物環作養菌及過瀘嗎?!

沙發
chihim 發表於 2015-2-5 08:33
rt 可以加石,環邊個話唔得既,你要問下點解唔得

不過我估都系 得一個答案

同一答案就係增加 NO3.......

板凳
chihim 發表於 2015-2-5 08:33
rt 可以加石,環邊個話唔得既,你要問下點解唔得

不過我估都系 得一個答案

咁一個 300L 水 RT 缸, 可加多少環?

地板
chihim 發表於 2015-2-5 12:33
要養多d 魚米加多d。。 無乜魚 米加少少或者唔加
我加環只系要來養菌,因為石少。。

多謝ching 指教!

chihim 發表於 2015-2-5 12:33
要養多d 魚米加多d。。 無乜魚 米加少少或者唔加
我加環只系要來養菌,因為石少。。

珊瑚缸多魚,相继NO3 亦会提高嗎?!

pat_shiu 發表於 2015-2-5 16:46
1. 我同意石同環都會輸出no3

CASE "A". 主缸200L有50lbs生物石, 沙缸無環

多謝ching 長细解釋!

啤仔 發表於 2015-2-5 20:19
又輸入,又輸出,又沙,又石,睇極都吾明
話之佢,跟大隊,有衰齊齊衰

但係都有大隊話吾好加......

pat_shiu 發表於 2015-2-6 15:43
吾應該跟隊!!!!

而係應該要知道 "加" 有什麼 優點和缺點

認同!