海水領域 SeaFishZone

查看: 7711|回復: 23
打印 上一主題 下一主題

買到病魚 [複製鏈接]

樓主
同樣的魚,因魚舖水唔靚,好魚變病魚……好多時在魚舖己見魚生石,擰頭,買病魚返去搞餐死,好激氣。仲有,而家有d魚舖,新舊魚都好,喜歡養在膠盤放在地來賣,你從頂望落去,好多時都睇唔得好清楚條魚……我最近都中左招二次,一條天王仙,一條不不,買回去在q缸己見有問題,又過淡水又浸藥都救唔返,精神捐失比金錢大多多,仲影響心情。以後放地上賣的魚小買為妙。

沙發
膠盤既魚通常係新返未定,死亡率係高d

板凳
就是大家都以為新返……就有d舖乘機博亂,將有問題的魚,混在其中賣。仲有魚友小心,放在地的膠盤中,我好少見有落暖管的,在而家14C
的天氣,放係度一二日,好魚都凍壞啦,有d膠盤中有十多個西,每西一條魚,成盤只有一粒小氣石,有d位無水流到,條魚好快就無氧,唔明魚店老闆點解唔理,睇到頭擰擰,是虐魚呀……

地板
ching講得好
咁不如ching你開1間魚舖要好似海洋公園咁大,
有足夠地方比D魚游,有病D魚有專人治療,
香港寸金赤土,講呢D
算啦入到病魚當自己無眼光,人地冇迫你買,係你自已揀

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

以我個人來說,我買每一條魚,都最少觀察十五分鐘,
如果條魚呃到我十五分鐘,佢叻!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

610449 發表於 2015-2-8 17:08
ching講得好
有足夠地方比D魚游,有病D魚有專人治療 ...

ching ,係喎,,,你條湯賣左未?

☉︹☉

論壇元老

一隻成日比人吹到啤啤聲嘅熊

最佳新人 活躍會員

ybkwok 發表於 2015-2-8 17:25

kwong426426 發表於 2015-2-8 17:43
ching ,係喎,,,你條湯賣左未?

已售給Calmiee師兄啦,佢個post似太后嗎就係個條

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

生石小意思啦!

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

生石小意思啦!

610449 發表於 2015-2-8 17:08
ching講得好
有足夠地方比D魚游,有病D魚有專人治療 ...

鬼都知啦,無人迫你買……只是睇到個勢,明明好多缸都無乜魚,就是唔落缸,是要系放地賣,仲有好多時有死魚都無人執起,唔是一二條,而是好多條,但是班大帝坐左係度只吹水,唉,呢d舖遲早完。(啟運樓上舖)

610449 發表於 2015-2-8 18:44
已售給Calmiee師兄啦,佢個post似太后嗎就係個條

原來果條,thx
☉︹☉

ff23456 發表於 2015-2-8 19:19
鬼都知啦,無人迫你買……只是睇到個勢,明明好多缸都無乜魚,就是唔落缸,是要系放地賣,仲有好多時有死 ...

我尋日先上過去,我都對呢間野好失望,仲好鬼醜
☉︹☉

我對呢間都冇乜好感。上次都俾佢「呃」左我買個唔啱既鹽度計。成班友成日坐係張疏化度吹水,阻住晒 d 位,都唔係做生意既。又成日一大陣煙味。又成日三、四點上到去都鎖左閘,真係唔係做既。快 d 執鬼左佢算啦。
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

我直情當佢係老婆咁簡
泳姿,外形有一樣唔合格都唔要
返工冬眠放工失蹤善良熊

經一事。長一智。唔需要動氣。睇魚其實都係玩魚功力的一部分。自由買賣唔會有人逼到你買。我一早已經有啲魚鋪點都唔會買。你玩耐左自然會明白

啱就買唔啱就算,唔使響度唱。多一間魚舖,是我地玩魚福氣

x2,30蚊嘅珊瑚美人我都會企定定望佢十幾分鐘,日x啲哥哥仔見慣我都懶得理我,唯獨青么之類d無得簡,睇返產地囉
3尺缸仔
仙魚:法仔,藍仙,耳斑,阿伯,火燄,
倒吊:混雞吊,白尾金眼吊
蝶魚:貴族,阿拉伯蝶
其它:橙公

嗰間2樓鋪之前我成日都幫襯,,但唔知係咪因為轉咗手,宜家的確差咗,d缸勁多啡苔,地下又污糟都唔清潔下,唔明好地地做乜攪到咁