海水領域 SeaFishZone

查看: 7758|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

買到病魚 [複製鏈接]

樓主
同樣的魚,因魚舖水唔靚,好魚變病魚……好多時在魚舖己見魚生石,擰頭,買病魚返去搞餐死,好激氣。仲有,而家有d魚舖,新舊魚都好,喜歡養在膠盤放在地來賣,你從頂望落去,好多時都睇唔得好清楚條魚……我最近都中左招二次,一條天王仙,一條不不,買回去在q缸己見有問題,又過淡水又浸藥都救唔返,精神捐失比金錢大多多,仲影響心情。以後放地上賣的魚小買為妙。

沙發
就是大家都以為新返……就有d舖乘機博亂,將有問題的魚,混在其中賣。仲有魚友小心,放在地的膠盤中,我好少見有落暖管的,在而家14C
的天氣,放係度一二日,好魚都凍壞啦,有d膠盤中有十多個西,每西一條魚,成盤只有一粒小氣石,有d位無水流到,條魚好快就無氧,唔明魚店老闆點解唔理,睇到頭擰擰,是虐魚呀……

板凳
610449 發表於 2015-2-8 17:08
ching講得好
咁不如ching你開1間魚舖要好似海洋公園咁大,
有足夠地方比D魚游,有病D魚有專人治療 ...

鬼都知啦,無人迫你買……只是睇到個勢,明明好多缸都無乜魚,就是唔落缸,是要系放地賣,仲有好多時有死魚都無人執起,唔是一二條,而是好多條,但是班大帝坐左係度只吹水,唉,呢d舖遲早完。(啟運樓上舖)

地板
Aberdeen 發表於 2015-2-8 23:15
啱就買唔啱就算,唔使響度唱。多一間魚舖,是我地玩魚福氣

都唔是想唱,只是唉也下,行上去睇到,見d魚缺氧掙扎緊……,唔明哥d賣魚的人,是唔識養定是懶,舖入面的魚,十病九癆,養魚的水,差過街市魚檔d水,識魚的人睇到,頭都擰到甩埋……有乜理由十幾條死魚浸到白朦朦,由得佢系缸中,都唔執起架。