海水領域 SeaFishZone

查看: 5706|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

鋼膠 (塑鋼土) [複製鏈接]

樓主
請問大家用咩牌子既鋼膠在水底黏石? 聽D CHING講, 話水底黏鋼膠係唔會搞到好多粉塵? 但點解我次次水底黏完鋼膠, 第日成缸都係鋼膠既粉塵係咁飄, 吸都吸唔晒, 唔通我買既牌子不對? 請教~

沙發

我用開V-TECH既塑鋼土, 白綠色, 混埋之後白色, 但係要加一大PAT啫喱狀既AA膠先黏到, 用完冇乜塵, 個化氮唔會起勁多泡, $30支幾好用 phpThumb_cache_22goods.com_srca1e1f6f996ec49c9cd358e6e29f5f4b2_parb85d316584fd22.jpeg

板凳
yingyangman 發表於 2015-3-7 23:26
我用開V-TECH既塑鋼土, 白綠色, 混埋之後白色, 但係要加一大PAT啫喱狀既AA膠先黏到, 用完冇乜塵, 個化 ...

謝謝CHING既資料和圖~ 請問AA膠點同鋼膠混合? 即係鋼膠個底用aa膠? 還是鋼膠混埋到變白色後就再加aa膠用手繼續混埋? 我試過AA膠一黏手就痴到實, 洗都洗唔到~ 如果唔係用手混合, 只黏鋼膠個底, 咪即係等於只用緊AA膠? 唔係好明, 繼續請教~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
好多人用隻快乾泥.好用過鋼膠啊.

[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2015-3-8 10:11
好多人用隻快乾泥.好用過鋼膠啊.

唔該ching, 原來除左鋼膠仲有其他物料可以水底黏石又唔會搞到沙塵滾滾? 請教邊隻牌子合用? 有無圖片等我照買,係咩樣架? 點玩法。。。。Thank you so much...

eno 發表於 2015-3-8 12:30
唔該ching, 原來除左鋼膠仲有其他物料可以水底黏石又唔會搞到沙塵滾滾? 請教邊隻牌子合用? 有無圖片等我照 ...

呢隻....
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2015-3-9 10:34
呢隻....

謝謝版主, 等我去五金店搵黎買先! 唔該晒。。

我係wingk960 發表於 2015-3-9 10:34
呢隻....

版主, 請問呢隻土點玩法? 係咪買一包自己加水就得架啦? 還是要再自己配包什么沙溝埋? 可以水底下整嗎? 還是要乾身黏完先放入水? 要幾耐先乾透架? 五金店有賣嗎? 唔好意思, 諗住去買前突然好多疑問..

eno 發表於 2015-3-10 16:14
版主, 請問呢隻土點玩法? 係咪買一包自己加水就得架啦? 還是要再自己配包什么沙溝埋? 可以水底下整嗎? 還 ...

唔好意思.我唔識用.你跟說明書,跟手攪下攪下.攪得咁上下.
佢應該會杰達達,..咁呢...你就搽上去.之後呢..等佢乾.先
放返落去.咁之後呢......就...你想點就點喇..
我D魚友朋友教我既.

我係wingk960 發表於 2015-3-11 11:34
唔好意思.我唔識用.你跟說明書,跟手攪下攪下.攪得咁上下.
佢應該會杰達達,..咁呢...你就搽上去.之後呢.. ...

謝謝版主指點~ 我今日走去五金鋪, 周圍都無得賣呢隻泥, 結果我唯有買返鋼膠~