海水領域 SeaFishZone

查看: 5043|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

火柴溶左 [複製鏈接]

樓主
火柴本來好地地,但係有一日忽然有兩個頭爛左,甚至有 d 鬚甩左飄左出水中。仲有一札鬚飄左落寶石花度整到佢有幾條鬚縮左冇再伸出黎。
跟住每晚都會爛一個頭。之前嗰日乜事都冇,然後第二朝就成個頭 d 鬚變晒一 pet 野咁...... 宜家已經所有頭都爛晒,掉左。

其它珊瑚又冇事。有冇師兄有類似經驗?發生咩事呢?有病?d 水未得?俾魚咬?

RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

沙發
d水有冇小小白濛濛?

板凳
超新手 發表於 2015-3-11 17:44
d水有冇小小白濛濛?

冇,一直都好清

地板
件火柴買左幾耐?D水質正常?

629PATRICK 發表於 2015-3-11 19:48
件火柴買左幾耐?D水質正常?

買左大約兩三個月啦,水質正常,其它野都開得幾靚架

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我前排都發生同類事件,我會立即清走溶緊部分,成件浸錪,放置大流位置一排
現在冇事了
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2015-3-12 09:11
我前排都發生同類事件,我會立即清走溶緊部分,成件浸錪,放置大流位置一排
現在冇事了

謝謝。咁師兄估計係咩事呢?

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

leemanho 發表於 2015-3-12 09:29
謝謝。咁師兄估計係咩事呢?

以我缸而論,估計俾周圍珊瑚燒火柴珊瑚水流少啲都會自炒,又有機會俾同類珊瑚(豬腰,提子)燒

珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

vsvs 發表於 2015-3-12 10:05
以我缸而論,估計俾周圍珊瑚燒火柴珊瑚水流少啲都會自炒,又有機會俾同類珊瑚(豬腰,提子)燒

原來如此。
但係我個 case 應該唔係咁,佢係放成個缸最曬同最勁流既位既,附近亦都冇其它珊瑚