海水領域 SeaFishZone

查看: 4427|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

突然死亡 [複製鏈接]

樓主
今日返到屋企條火焰仙死咗,之前好有態亦搶口,養咗四個多月,想知道小仙係咪較大仙容易突然死亡呢?

沙發
系!細仙系會冇lala收口食!但系有個別例子的

板凳
火焰仙,出名養不長,如養在珊瑚缸可能好啲,現在已不敢再試

地板
收口死就必然啦,搶囗就真係死因不明,唉要q過新魚

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

火焰仙如突然死亡,有可能係比其他魚追打而死,我之前都試過有兩條好搶口養養下突然瓜左,因要返工所以冇察覺到,放工後執屍,宜家呢條又差D出事,好彩比我睇到,比條藍吊同小丑間中追打,打到上水面呼吸急促,即刻篩起佢一排等康復後再放,直至到宜家,都唔見比追打!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

任何魚都好,想養得內,隨左要注意政魚身問題,也要注意腸胃問題,有幾種仙魚腸胃特別麻麻,先將魚養定,之後用適量kanaplex加入冰糧到,一日一次,連餵三次(即3days),平時得閒就餵下紫菜,咁就減少好多突然死亡事件

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

肥仔Tim 發表於 2015-4-5 02:04
任何魚都好,想養得內,隨左要注意政魚身問題,也要注意腸胃問題,有幾種仙魚腸胃特別麻麻,先將魚養定,之 ...

Tim 哥……條賊仔仲精神嗎D珊瑚都OK?

因為心郁郁遲d想捉日本妹妹,但又驚細仙易暴斃

细魚身子又比大魚弱D呢,.嚇吓,No2,No3高D又會死,所以两吋以下嘅魚,真系吳好搞我,起碼去到3吋就易養D

我條火焰仙都養左兩年,仲非常健康,我認為想魚及魚缸穩定,就係魚缸盡量小變,係咁多魚就咁多魚及珊瑚,唔好成日加魚換野,器材無壞就唔換。我記憶中,兩年只死過一條魚。

pca 發表於 2015-4-5 08:33
Tim 哥……條賊仔仲精神嗎D珊瑚都OK?

好好態,仲日日同條雞心打架,兩條我都養左佢年半有多啦