海水領域 SeaFishZone

查看: 2853|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

求救!點樣醫? [複製鏈接]

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

樓主
澳藍近日突然係肚門位置腫起一舊(白色部分), 並且收左口,有半條糞出唔到,打橫瞓左係缸底,現捉左出黎浸黃粉,已幫佢按摩個肚,個半條糞痾左出黎,已識得起返身游,但仍然係收口兼無乜精神,請問可點醫?

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

沙發
繼續用黄粉浸任先!落藥期間收口是正常事,現在最仲要是唔好比條魚有腸炎所以要浸多幾日,一星期唔食野條魚都唔會死的,開口問題遲d先算。

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
唔該ching, 我另外有支kanaplex, 會唔會有效過黃粉呢?

地板
狀態可以的話,建議再按摩肚部一次,睇下有無多d糞便排出。

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

may414 發表於 2015-4-8 22:46
唔該ching, 我另外有支kanaplex, 會唔會有效過黃粉呢?

兩者都是抗生素!但你已經浸開黄粉而你覺得有好轉的話就繼續用黄粉先,但要記住使用黄粉時盡量不要被太陽光或有UV 成份的物質照到,因會減低藥力的。