海水領域 SeaFishZone

查看: 3088|回復: 4
打印 上一主題 下一主題

養水疑問 [複製鏈接]

樓主
小弟近期多開左個20''缸~
有一點一直困惑住小弟
因為我有個12''舊缸養左接近一年,
新缸玩沙底,7磅左右新的生物石,1磅舊石,部分舊水舊棉
甘問題就黎啦~照道理如果全新缸+新生物石就會有個暴澡期,
甘如果我哩個情況,又會吾會爆藻呢,
爆藻其實系因為新的生物石所需要經過的必須期,
定還是系系統上等待成熟的一個過程呢?
請大大們解答.!!謝謝

沙發
我都係新手, 其實我都想問開缸駛唔駛落細菌 (Bio Extra)? 還是只需要用D食物黎養菌?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

板凳
N CYCLE是要的.爆苔係NO2上升.回落苔就冇了.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

地板
albip 發表於 2015-5-3 21:58
我都係新手, 其實我都想問開缸駛唔駛落細菌 (Bio Extra)? 還是只需要用D食物黎養菌?

落左你會安心就落.
因為過程點都會進行.
你落唔落都會完成.
只係有冇機會快D咁解.
但養魚真係唔急得的.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

爆藻過程, 對養水甚為重要.
缸內的這些附著藻, 可快速降低您缸內對魚隻有害的NH4/NH3,
以及缸內的"空污"NO3. 且這些微細藻類, 會將您的水, 變的比較溫和 (台灣說比較軟).

這時期, 是水質震盪特大的時候, 千萬不要進生物.
退藻差不多後, 建議在10天內, 測三個時間點, no2=0 , no3幾乎是低點躺平, 就可以放些生物試試.

台灣大洋 小周