請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 4489|回復: 10

no3.問題 [複製鏈接]

我個珊瑚缸有 8條細魚個no3 去到50幾,有用豆尊,師兄有無方法減呀30吋缸。

豆樽用左幾耐?豆樽要 d 時間先有效
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

師兄個豆樽開在3個月用跟,前兩星期加過豆我用All-in-one  BioPellets😫

論壇元老

影相黎睇下

8條魚,NO3到50都好正常,在LPS無問題,太刻意去減會好容易帶來反效果,先看看用豆糧,最多200ml per 100L,太多唔點ga!如果豆量未到咪加囉!如果已經差唔多數量,又必要減NO3,就要考慮減魚啦!

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

用豆LPS開得唔靚
又未必可以達到低NO3
樓主用水喉水?
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

最佳新人 活躍會員 論壇元老

用豆無效,原因可能:
1,唔夠豆
2,化氮太弱唔夠力
3,PO4太低,未降低NO3,PO4已經去到0
有冇以上情况?

請問為什麼PO4去到0就降吾低NO3  

版主

馬記廁所友

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

harryluk 發表於 2015-5-14 18:24
請問為什麼PO4去到0就降吾低NO3

豆豆=NP reducing bio-pellet
靠細菌使用NO3 & PO4繁殖再由化氮打走
NO3 & PO4並存先可以
珊美,火炎仙,虎紋仙,虎皮仙,公子小丑,金錢麒麟,藍吊,黃三角吊,藍吊,金背狐,粉公,橙尾魔

謝謝 vsvs

vsvs 發表於 2015-5-15 09:22
豆豆=NP reducing bio-pellet
靠細菌使用NO3 & PO4繁殖再由化氮打走
NO3 & PO4並存先可以

師兄請問 我RT缸P04長期0  N03就30 是否再行NP豆都係降低吾到呀?有什麼方法? 謝謝