海水領域 SeaFishZone

查看: 3488|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

樓主
hi,各師兄,想請教一下,小弟的珊瑚缸,鎂呢幾個月只有900,是否太低?已嘗試每日加鎂粉,但情況冇改善。可以怎做?現為真滴,230L水。請指教,珊瑚有D唔開,唔知有冇關係。

沙發
補充:加鎂粉已成個月。

管理員

我係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

板凳
份量唔夠咪唔升
我屋企隔離有粒山咁大既鑽石可唔可以唔做野有糧出呀www.facebook.com/groups/999926450065064/

論壇元老

地板
鎂有排推

鎂較難推,健意用mg粉先開水,然後每日以佰mL的份量落缸,十日八日後應有改善

最佳新人 論壇元老

95%機會係你新鹽鎂含量低, 如1100.

好似我用果隻咁15KG鹽要加1.2KG seachem鎂粉, 咁新水先有1300~1400PPM.

你個CASE
以seachem為例
1G / 80L 升 1ppm
你差400ppm先去到1300
所以落 400G /80L 升400ppm

你個缸230L
1150G / 230L 升 400ppm

即要落晒成支seachem 1.2KG 鎂先夠.

如果你用鎂水的話, 唔洗諗, 要落N咁多支.....
同埋要CHECK下係咪新水鎂太低.

hi,謝各位,但我已用珊瑚鹽,red sea. 這隻鎂應該ok?

論壇元老

甘係推鎂期間,d 野會唔會因此唔適應而唔開?

論壇元老

有冇人用過TM 鎂粉,求用法份量.

我依家用緊TM鎂粉,230L水,約3匙。

不過推左成個月,都好似冇乜分別。又唔夠落太多。

最佳新人 論壇元老

Muimui0311 發表於 2015-5-16 15:52
hi,謝各位,但我已用珊瑚鹽,red sea. 這隻鎂應該ok?

就算同牌子唔同批次的鹽各項數值唔會永遠次次一樣! 我用開RC就係近排特別低.
開每一桶新鹽最好都CHECK一次.

最佳新人 論壇元老

Muimui0311 發表於 2015-5-16 17:02
我依家用緊TM鎂粉,230L水,約3匙。

TAOBAO DESCRIPTION.

本产品可直接加入珊瑚缸,每加一勺子时手最好采取轻轻拨散的方式,并待溶解澄清后再加另一勺。产品附送了一个5ml的勺子,一水平勺子的用量可提升110L水体的镁浓度为约5ppm
2倍, 2匙先升220L水5PPM

升100ppm = 2 x 20 = 40

升400ppm = 160

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

唔係養角的話。。 分一個星期 成缸換左區

或者兩日 50% 。。