海水領域 SeaFishZone

查看: 5573|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

唔知乜原因 [複製鏈接]

樓主
各位師兄請賜教:小弟新缸已有半年從舊缸搬過來的魚有美國發仙,東非紫月,青魔數條,麻包蝶,耳斑吊,關刀,小丑,黃網,假人字,及最近加2吋藍仙都健康搶口,想加條隻皇帝,但不知為何最近買了2條皇帝,一條印尼,一條巴東大約都是5吋左右,兩次對水後看見呼吸急促,第二曰就歸天,小弟已經用氣喉將主缸水一滴滴加入袋中,用了5個小時,是否還未足夠?今天不忿氣買了NO3,NO2試劑睇下係米自已啲水有問題,結果2個數都係0。在魚店睇的時候,兩條魚狀態雖不致於最佳,但亦不致於太差,小弟養魚雖然經驗淺,但亦未試過對水後一天就死魚,請各位師兄給些意見小弟,謝謝

沙發
師兄咁多魚,no3都係0?

論壇元老

~㊣得叔㊣~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

板凳
缸幾大有幾多環呢

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
氣喉
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

魚吾駛對水 只對溫可以 五個鐘缺氧死啦

同意樓上,如果真係想對水對咁耐就一定要打氣。

其實唔對水真係冇問題,對溫一個鐘就可以
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

對水過程太慢,水質在對水過程中急速惡化,引致魚中毒
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

leemanho 發表於 2015-5-18 19:59
同意樓上,如果真係想對水對咁耐就一定要打氣。

其實唔對水真係冇問題,對溫一個鐘就可以

多謝各位師兄指教,其實我會放粒氣石在魚袋內打氣,再用氣喉將主缸水一滴滴引入魚袋中,大約4至5小時,再將魚放入載了主缸水的膠桶內,觀察數天開口後,過淡水才落主缸西起,適應數天後才放監,一路都沒有問題,今次真係考起。主缸40x18x26,生物環有ph及sera約20L,我都估唔到NO3會係0

我都覺魚唔洗對咁耐水,醫生蝦我都係對3個鐘

davidleung 發表於 2015-5-18 20:34
多謝各位師兄指教,其實我會放粒氣石在魚袋內打氣,再用氣喉將主缸水一滴滴引入魚袋中,大約4至5小時, ...

我覺得係你用主缸水放在桶内Q魚,而因桶内水沒有過濾令水質急速惡化引致,試用新水Q魚應該有改善

唔洗咁呵護D魚?我買返來連袋對溫一個鐘就車落缸西起佢,座一日監就落主缸同D舊魚追下,一直都冇事!

davidleung 發表於 2015-5-18 20:34
多謝各位師兄指教,其實我會放粒氣石在魚袋內打氣,再用氣喉將主缸水一滴滴引入魚袋中,大約4至5小時, ...

NO3 是否 0根本不是重點,重點是你轉水的時侯,袋內的水會急速惡化。
實際少少解釋
NH3, NO2,NO3 三隻當中對海水魚毒性最高係NH3,其餘兩隻在海水魚中毒性不大(一般人理解NO2有毒只在淡水魚出現)。
在袋中的時候,條魚身陳代謝產生CO2,會令袋水pH值降低,同時NH3減低毒性。
開袋後,打氣令CO2排走,pH值上升,NH3毒性亦上升,條魚開袋後就變左浸在一堆有毒物質之中。
你可以自己search下ammonia toxicity,在魚常見徵召有呼吸急、條魚身上有白莫(刺激皮膚)。

No3 0 買過另外一隻試水劑再試

論壇元老

愛德華七世

玩左半年有咁多魚NO3係0冇乜可能,換過另一牌子測試劑!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

論壇元老

愛德華七世

可能你誤解左用養蝦方法嚟養魚!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

多謝各位師兄賜教,下次我會將對水時間縮短,其實我想問魚魚買回來發現呼吸急促除了對水時間過長外,還會有甚麼原因呢?同埋我想知條魚中了山埃毒會有甚麼病徵呢?謝謝

davidleung 發表於 2015-5-19 18:57
多謝各位師兄賜教,下次我會將對水時間縮短,其實我想問魚魚買回來發現呼吸急促除了對水時間過長外,還會有 ...

http://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20101006/00176_012.html

細胞中毒無法使用氧氣
山埃係會急性中毒。條魚被捉一刻已有明顯病徵,唔會有可能送到魚鋪扮無病。

但人弟都唔明?好多人都話集中營D魚全部都係用山埃毒返來!但點解睇嗰時又好似好生猛咁,買返去一陣就瓜!點解?請指教一下!!!

通常菲律賓、印尼等地魚價平又量多。由魚民到魚場再到魚舖處理都差,買回去都已經五勞七傷。
山埃頂多只是其中一個原因而已。