海水領域 SeaFishZone

查看: 5620|回復: 2
打印 上一主題 下一主題

唔知乜原因 [複製鏈接]

樓主
各位師兄請賜教:小弟新缸已有半年從舊缸搬過來的魚有美國發仙,東非紫月,青魔數條,麻包蝶,耳斑吊,關刀,小丑,黃網,假人字,及最近加2吋藍仙都健康搶口,想加條隻皇帝,但不知為何最近買了2條皇帝,一條印尼,一條巴東大約都是5吋左右,兩次對水後看見呼吸急促,第二曰就歸天,小弟已經用氣喉將主缸水一滴滴加入袋中,用了5個小時,是否還未足夠?今天不忿氣買了NO3,NO2試劑睇下係米自已啲水有問題,結果2個數都係0。在魚店睇的時候,兩條魚狀態雖不致於最佳,但亦不致於太差,小弟養魚雖然經驗淺,但亦未試過對水後一天就死魚,請各位師兄給些意見小弟,謝謝

沙發
leemanho 發表於 2015-5-18 19:59
同意樓上,如果真係想對水對咁耐就一定要打氣。

其實唔對水真係冇問題,對溫一個鐘就可以

多謝各位師兄指教,其實我會放粒氣石在魚袋內打氣,再用氣喉將主缸水一滴滴引入魚袋中,大約4至5小時,再將魚放入載了主缸水的膠桶內,觀察數天開口後,過淡水才落主缸西起,適應數天後才放監,一路都沒有問題,今次真係考起。主缸40x18x26,生物環有ph及sera約20L,我都估唔到NO3會係0

板凳
多謝各位師兄賜教,下次我會將對水時間縮短,其實我想問魚魚買回來發現呼吸急促除了對水時間過長外,還會有甚麼原因呢?同埋我想知條魚中了山埃毒會有甚麼病徵呢?謝謝