海水領域 SeaFishZone

查看: 7223|回復: 22
打印 上一主題 下一主題

我想問一問關於滴漏缸既問題∼∼∼ [複製鏈接]

樓主
其實我一直都好想問,整一套滴漏缸到底要幾錢?
一個30吋左右主缸,要有帽同擔,櫃,沙缸,喉∼∼
我見d師兄講親都話過萬,都未買幾他野就咁就要過萬??
仲有就係到底係唔係全部滴漏缸都有防停泵爆水既設計??我見過d缸就咁一條落水,跟住就咁一個上水泵上水,咁停泵唔會爆水咩??完全唔明到底係咩野原理∼∼

論壇元老

沙發
有平有貴
無防爆水,咪自己做,總之防虹吸就得。

板凳
dicky826 發表於 2015-5-29 09:52
有平有貴
無防爆水,咪自己做,總之防虹吸就得。

自己整??姐係點??新手冇咩概念∼∼

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

地板
魚街好多的去看看問問
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

chihoqweasd 發表於 2015-5-29 10:43
魚街好多的去看看問問

但係又唔係幫襯,又向度左問右問問長問短,會唔會比人小ga~~

論壇元老

小新1名

最佳新人 活躍會員 論壇元老

不會的,店內問問
2015-02-28開缸 40X16X30魚缸 DIY側過濾十底喉架1800水泵 紅海星SK80蛋白分离器 藍尾藍麽

如果條上水喉喺缸頂入. 加條梳氣喉就唔會倒灌.
如果喺缸底入. 好似要裝止回伐.
18吋方缸, 皮+扣

chihoqweasd 發表於 2015-5-29 11:47
不會的,店內問問

好,得閒出去學習下先∼∼

kaman 發表於 2015-5-29 12:16

我見到係佢底中頂都有洞,跟住缸底一條喉直落,所以先覺得奇怪∼∼∼

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

30吋無須用擔

kaman 發表於 2015-5-29 12:16

其實喺缸底入都可以唔加止回伐,不過就要做D功夫.
火花,太后,皇帝,西非,紫月,藍咀,公子*4

Galaxy 發表於 2015-5-29 12:49
30吋無須用擔

我想返番我支24吋t5ho~~~

littlejp 發表於 2015-5-29 13:02
其實喺缸底入都可以唔加止回伐,不過就要做D功夫.

缸底上水可以唔加止回?點做到?
RT: 24吋(W) 14吋(D) 12吋(H)

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

普通8千到喇.喉幾舊.缸都去左你$9000
爆水.....當停泵.上缸水落到梳水位就會停唔會再落.但洪吸原理.水會由上水泵灰喉落沙缸.
所以有c兄.落止回係上水喉,一係缸面條灰喉度整個隆.就唔會有問題.
只係就咁同你講.你好難明.你有左個缸.就會好易明.目前你未有缸.冇謂傷神諗d未發生既野.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

我係wingk960 發表於 2015-5-30 13:11
普通8千到喇.喉幾舊.缸都去左你$9000
爆水.....當停泵.上缸水落到梳水位就會停唔會再落.但洪吸原理.水會由 ...

向落水條喉度整個窿,就可以破壞到虹吸但又可以上水泵時正常運作??缸我有左好耐啦,只係心思思想換缸,但係又諗緊換唔換做滴漏咁解姐∼∼

一陣劃張野俾你睇下
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

圖呀...

我係wingk960 發表於 2015-5-30 14:11
圖呀...

原來講緊上水果邊,上水果邊我明個道理,但係由主缸落水到沙缸果邊我就係唔明點解可以會自動識停止落水∼∼

傻基 發表於 2015-5-30 14:18
原來講緊上水果邊,上水果邊我明個道理,但係由主缸落水到沙缸果邊我就係唔明點解可以會自動識停止落水∼ ...

啊..
阿加力梳水位.入面有塊L,4玻璃架.D水一低過塊玻璃就唔會再落水架嘞.

我係wingk960 發表於 2015-5-30 14:29
啊..
阿加力梳水位.入面有塊L,4玻璃架.D水一低過塊玻璃就唔會再落水架嘞.

睇唔明,算吧啦,唔見過實物都係比較難明個道理∼∼