海水領域 SeaFishZone

查看: 14338|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

NO3問題   [複製鏈接]

論壇元老

樓主
我換左2次水都係咁....正常嗎?
希望有師兄幫下手!!

論壇元老

慾望無限…但資源$勁有限! T_T

最佳新人 活躍會員

沙發

新開缸魚多就正常......師兄俾多d你個缸嘅資料, 等其他師兄幫下你啦.
我是買魚狂…也是死魚皇

監督員

清道夫

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

板凳
FOT 定 RT
塵歸塵,土歸土,垃圾歸垃圾堆,廢物送去堆田區

地板
仲有...師兄你羅個張係freshwater....應該係另外一張...

論壇元老

新界西

最佳新人 活躍會員 論壇元老

micmic1 發表於 2012-6-6 16:02
仲有...師兄你羅個張係freshwater....應該係另外一張...

論壇元老

已經唔係新缸了....年幾了!!
早兩星期前大執缸洗左沙底之後就不停死魚了...
剛剛就買左NO3檢查一下~

缸:頂濾 沙底 木化 (設備)
3舊石 4舊奶咀葵  吊一條 五彩魔一條 四間一條 2新娘 2番茄

論壇元老

魚死魚還在

最佳新人 活躍會員 論壇元老

好象我以前一樣,洗完沙死魚,
可能洗完沙,細菌不足
買支pox 減下no3 po4
ps:我係fot缸

chiho728hkhk 發表於 2012-6-6 16:06

建議"PAK"支BIO-DIGEST落去,雖然不能減NO3,但至少可以減更毒的NH3&NO2

最佳新人 活躍會員 熱心會員

NO3高唔會死魚,死都係D葵先啦、師兄是否好耐冇洗沙?好耐冇洗沙,沙底積累好多污物,當你一洗沙時,缸中有毒物質突然大量增加,引致死魚、

超級版主

永久禁言

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老 開網功神

比張魚缸相來睇下?

死魚應該 check no2, 菌的作用是將對魚有害的no2, 轉化為成為對魚無害的no3, 死魚唔關no3事, 我個fot兩年前已經紅過你個 test result, d魚唔會有事 !
FOT 火公53個月, 日蝕蝶39個月, 丹麥吊35個月, 紅眼仙27個月, 雙印龍13個月, 石美人13個月, 火焰仙10個月, 珊瑚美人1個月, 青魔1個月

最佳新人 論壇元老

你 check 下新水幾多先

最佳新人 論壇元老

論壇元老

剛剛PAK"支BIO-DIGEST落去~應該係我洗得太清!無晒菌引至問題出現~

論壇元老

D葵暫時都仲開應該無咩問題~

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

ching,你可去專業買支az-no3,專為珊瑚用,我就用响fotl已半個月,真有效。因啡苔佈滿死石,視覺不美

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

現在啲死石只有一半啡苔,但要keep住落,為期一個月,每200升水只需一滴。

chiho728hkhk 發表於 2012-6-6 16:06

師兄, 你有無Check過你將要換個D新水呀? 你用水喉水? 極可能本身新水NO3已經有10-20ppm, 咁你點換都係得個"吉"!

rico338 發表於 2012-6-6 22:26
你 check 下新水幾多先

Agree X 2

各位師兄, 讓小弟同大家分享自己成功減退NO3的經過 (雖然記錄未算百份百完整):-
首先講解下小弟個28"背滴缸原本的setting: 約160L, 分三倉, 頭倉放生物棉同生物石, 二倉放佐2L環同化氮(NAC3.5), 尾倉上水泵。因無時間打理, 只死剩小丑 x 1, 醫生蝦 x 1, 菇4-5粒,
在4月9曰 API Tester check NO3: 80-100ppm(因顏色太近所以睇唔準, 總之係"爆紅") , PO4: 2.0ppm (中高) 。而當曰開始...
(1) 我每三日Keep住換水三份一 , 但換水之前一定要確定新水的NO3/PO4讀數係"0",  呢點其實好重要(因為小弟家中的水喉水NO3己有20ppm), 我之前係一直都無Check過新水, 所以一直都降唔到NO3/PO4, 其實本身D新水NO3/PO4已經高的話, 無論你點樣Keep換水都無用, 所以我亦轉用RO機濾水喉水黎用。
(2) 開始沙樽煲豆, 501行ROWA (必須按照指定份量)
(3) 每曰按照指定份量加Red Sea 的NO3: PO4-X
(4) 減少喂食(其實得條小丑都唔係喂得多)

就係咁去到4月21日NO3同PO4已開始下跌: NO3: 20ppm, PO4: 1.0ppm,
跟住停落Red Sea 的NO3: PO4-X, 改為每星期換水三份一, 煲豆/ROWA仍運行。
而去到5月1日NO3同PO4已降到: NO3: >1ppm, PO4: >0.5ppm
一直現在, 沒有再回升。

總結: 其實換水係必要, 亦要確定水質(NO3/PO4係"0"), 至於有無必要煲豆/ROWA同加Red Sea 的NO3: PO4-X雙管齊下呢? 我就唔肯定, 因當時加Red Sea 的NO3: PO4-X...只係"試下"的心態, 用約一個月的時間能成功減退NO3/PO4, 呢"結果"小弟就十分滿意
希望呢個分亨能幫到大家