海水領域 SeaFishZone

查看: 6053|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

請分享麒麟仙開口心得 [複製鏈接]

樓主
養左幾年魚,大大話話都買過不下於20條麒麟仙,無一條成功!
最近我老公手痕開左個珊瑚缸,咁岩前排皮球番過大大條既麒麟,買左條番去試下,結果都係唔開口!
於是就車左落去個珊瑚缸,過左二個星期都仲生存到,仲好肥,但有一日死左!
應該係新開缸爆紅死!跟住海洋世界又番左批!珊瑚缸D水已經ok左!所以又買多左條直接車落去!
到而加個幾月,開頭不停食苔,食食下竟然食糧!終於有一條成功左!都叫做開左口!
請大家分享下心得!

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

沙發
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

板凳

嗰批麒麟仙都好貴,不過魚態相當好我都買左條,FOT都養到食粒,而家keep住浸安基酸希望養耐D

地板
我都試左4條,頭三條在魚缸飬,唔成功,第4條在珊瑚缸飬,成功了,現在巳2年幾環在,什麼都飬

fot唔駛諗。第一。膽細。就算西住開左口。一放比魚兇下又收。到死都唔開。
第二。唔受銅。好多前輩都講過。所以fot可以話完全唔啱玩。
我好多rt朋友都玩到

風神173 發表於 2015-6-2 22:32
fot唔駛諗。第一。膽細。就算西住開左口。一放比魚兇下又收。到死都唔開。
第二。唔受銅。好多前輩都講過。 ...

細膽係真嘅,銅係無問題的,只要缸内多點石頭作藏身之所應有機會養在FOT,(以上只作討論請勿介意)

風神173 發表於 2015-6-2 22:32
第二。唔受銅。好多前輩都講過。 ...

仲諗住捉佢出黎放落FOT tim

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

有大魚就真係難.同虎皮個炸差唔多煩.太斯文.
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

其實都無咩心得 睇彩數
揀到條大膽就掂晒喇
我果條養左半年
FOT 經常比魚追 爛身爛勢
養定左好大膽了 見過會還手
不過唯一無變 依然係對每樣野好大反應
世事無絕對既
(講完好似無講過野)

我條九個月,食凍豐年蝦,肥仔貪食,但好斯文,比細過佢的新仙魚兇,住開的石洞都被新魚佔……不過都見佢被蝦時間中會還拖,不過就走頭次數多d.
要麒麟仙開口,缸中最好多石,有地方比佢藏身,無惡魚追打。

如果唔開口淨飲水,可以矣到幾耐呢?

好難講,rt缸多生物石會啄石可生存耐d,試餵下生口糧,基本上比個安靜環境佢(隔開或西開),有石,再用活豐年蝦b引開口就得……。
細魚我有時用魚仔箱西魚,魚仔箱甚至用黑膠遮前,後,右及底四面,剩翻上及左面透光,右面流水孔不要全封,保持水能流動出入,頂面加原裝蓋。

ff23456 發表於 2015-6-4 23:32
好難講,rt缸多生物石會啄石可生存耐d,試餵下生口糧,基本上比個安靜環境佢(隔開或西開),有石,再用活豐 ...

餵食時用吸管吸滴在蓋面的孔隙流入箱中,魚仔不會因你揭蓋而受驚嚇。從左右反上面可觀察到魚仔有無進食。