請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 5024|回復: 13

法仙生菜花 求救 [複製鏈接]

法仙仔 1.5寸魚,生菜花愈尼愈嚴重 本來得鯕生 而家連身都生埋d人話慢慢會退 我之前條一幢等1 2個月都會好返
但係而家條法仙好似好嚴重
我怕佢生上咀
我而家應該點做

管理員

海水領域灌水之王

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 突出貢獻 優秀版主 榮譽管理 論壇元老 開網功神

生石呀
我真係傻架

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

你開缸幾耐,水質有問題會導致生石(菜花)
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2015-6-24 21:35
你開缸幾耐,水質有問題會導致生石(菜花)

個缸成年 其他魚都養左好一段時間

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 優秀版主 論壇元老 開網功神

換水

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

hippo9449 發表於 2015-6-24 21:51
個缸成年 其他魚都養左好一段時間

開左成年,一年內,魚量不斷增加,魚不斷長大,
咁有冇改善過濾系統
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

ybkwok 發表於 2015-6-24 22:09
開左成年,一年內,魚量不斷增加,魚不斷長大,
咁有冇改善過濾系統

我已經無加過魚 算係低密度會唔會係條法唔適應或者比大魚嚇得太勁

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

hippo9449 發表於 2015-6-24 22:13
我已經無加過魚 算係低密度會唔會係條法唔適應或者比大魚嚇得太勁

用較剪剪左D生石位。魚身用指甲抓左佢後用小小黄粉浸两日

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

hippo9449 發表於 2015-6-24 22:13

都有可能,咁而家先換下水先!

Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

好 換下水睇下咩情況 先再做手術

換水,先前我的紫月都係,勤換水, 2至3日換一次, 約3星期OK

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

換密些水就可以!

x 2 換水密些...可以的話加紫菜餵食..或添加維他命C.

我而家用緊Q桶方法養緊 2日換一次