海水領域 SeaFishZone

查看: 3271|回復: 19
打印 上一主題 下一主題

NO2都仲未落? [複製鏈接]

樓主
開缸一個月,早1個多星期前開始爆啡台,有一條開缸魚三點白都仲生生孟孟,但no2由開缸到而家都仲未趺過,請問我應唔應該換水?定係繼續等佢,等no2自己回落?(途中蒸發既水,我都係加淡水)

沙發
你個缸幾大? 有咩野器材?

板凳
pat_shiu 發表於 2015-7-6 15:37
你個缸幾大? 有咩野器材?

24吋缸 24*13*14.有落生物石球(死),生物環,行濾筒

論壇元老

嗜好買魚

活躍會員 論壇元老

地板
不用換水繼續等,回落到零才換水,當年我要2個月呀!
18吋滴漏缸︰棟仙、紅海亞拉伯、台灣紫月、美法仙、美國石美人、皇帝、巴東粉吊、帆吊、人字蝶、畢卡索小丑、雪印小丑、青魔

濾筒放左幾多L環呀

我買個時係人地幫我既,所以我唔知有幾L.
我係用EHIEM 2213,打爆生物環.係咪唔夠生物環呢??
咁D死既生物石會唔會養到菌???

有冇打大氣?有冇光照?加水用既淡水有冇處理過?

咩要打大氣咩?我之後會落化氮,所以我未開,都冇水汞
日照8小時左右
淡水有處理過

補充內容 (2015-7-6 20:45):
係冇氣泵

findkin123 發表於 2015-7-6 20:31
咩要打大氣咩?我之後會落化氮,所以我未開,都冇水汞
日照8小時左右
淡水有處理過

好氧菌打大氣會有幫助(不過有水流都會有容氧,只係比多d氧會好d)

你隻醫咸唔夠流
氧氣小、易壞水
要盡快加蛋白機打大氣
加支BIO落水
NO3即跌落
24寸缸淨用醫咸係唔夠氧的
https://youtu.be/DEo6qEUxo-c

pow1234 發表於 2015-7-6 22:21
你隻醫咸唔夠流
氧氣小、易壞水
要盡快加蛋白機打大氣

咁我而家係咪應該開化氮??
但我仲未行克N CYCLE WO
好亂呀,太多意見,唔知邊一個先岩

其實係咪出左啡台已經係有菌做緊野?
已經養到菌??

image1 (1).JPG (37.03 KB, 下載次數: 26)

image1 (1).JPG

仲有想問點解我個缸入面會有D好似紙巾既白色野係入面既?個D係咪鹽既結晶體黎,定係污JOE野?
(好似人地斯碎左既紙巾放入去咁樣)
求指教.

findkin123 發表於 2015-7-6 22:37
仲有想問點解我個缸入面會有D好似紙巾既白色野係入面既?個D係咪鹽既結晶體黎,定係污JOE野?
(好似人地斯碎左 ...

你唔開化痰D水會好肥
容易壞水
掉支BIO硝化菌加速種菌

pow1234 發表於 2015-7-6 22:54
你唔開化痰D水會好肥
容易壞水
掉支BIO硝化菌加速種菌

咩叫做好肥呀?
新手唔識唔好意思

我決定左開個化氮,等佢當打下氣先

findkin123 發表於 2015-7-6 23:11
我決定左開個化氮,等佢當打下氣先

我隻缸新買黎運一晚清水
第二日就開鹽打陣氣
就放番d生物石同舊魚落缸
直到現在無發現過有問題
起初要keep住落BIO

我都有KEEP住落BIO
CHING 你用咩過慮同用幾多環呀?

findkin123 發表於 2015-7-6 23:33
我都有KEEP住落BIO
CHING 你用咩過慮同用幾多環呀?

用底缸過濾
頭半年用小量生物環種菌
主缸28寸
10磅舊魚缸生物石+20磅新生物石
每10日掉一支BIO
半年後cycle穏定後就唔要環了

你缸水唔打氣會壞的
如果聞到臭味就要換水
加番啲硝化菌會好快搞掂
唔係有排等