海水領域 SeaFishZone

查看: 5371|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

想養金毛巾同土耳其仙 [複製鏈接]

樓主
請問呢兩種魚有何要求?

我個缸NO3過百,水溫長期28-29度,冇用水冷得把風扇!
日日補L幾水!唔知咁養唔養到呢?
如果唔得,我有冇咩仙類嘅魚可以養呢?
仲有新魚返黎可唔可以過淡水,同埋加甲基藍呢?定用TDC好呢?
因為土耳其多數菲律賓魚,我驚佢中山埃!
新手問題多多,麻煩各高手幫幫手!

沙發
NO3過百(等下30以下)
水溫長期28-29度(都可以.但30以上)
新魚返黎等魚定魚(明天過淡水3分鐘,同埋加甲基藍3小時好好多)

板凳
唔該哂師兄!
我依家差唔多三個月水!之前冇check no3淨係check no2!
依家no2都係0,但no3就過百!
已經加左通心粉!同一個星期換一次水!遲啲希望有改善啦!

最佳新人 活躍會員

地板
水溫28-29無問題,個人覺得金毛巾食嘢比較斯文,土耳其就唔受藥,兩樣開口都唔難。

不如你先講下你養到咩魚先, 簡單既吊, 丑果D 得唔得先 ? 金毛巾肯定唔岩新手
35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

金毛巾開口個下要d耐性,一但開左囗絕對唔難養

我依家七條小丑,一藍吊,一黃吊,一青魔,一睡衣,一巴士,一火焰仙,三隻蝦!

唔該咁多位師兄!

囂屎 發表於 2015-7-22 12:09
師兄你個缸幾大幾L水呀...

24x16x14, 80幾L水背濾缸,4L PH MONO BALL,3L sera環!
18磅生物石,BM E3化氮!
所有魚1-3寸大,total 13條魚,三隻蝦!

都算rt,冇落過藥,有蝦,有草皮扭扣咁!
不過主要養魚!冇用水冷,好多嘢都玩唔到!

囂屎 發表於 2015-7-22 12:37
師兄RT?養D細仙囉,火焰,土耳其,都ok

依家有條火焰喇!不過係28-29水溫有啲魚驚頂唔順,所以請教吓先!
唔想害左啲魚!

http://www.seafishzone.com/forum ... &extra=page%3D1

比你參考下, 我放魚既經驗話我知好多人連黃吊, 火焰呢D粗魚都KEEP 唔到, 所以我覺得金毛巾唔易養, 當然呢度好高手多
35''RT 聖圈, 一幢, 紫月, 火焰鷹, 火焰仙, 檸批, 雞心, 紫吊, 黃吊, 蓋吊, 黑背心, 畢卡索小丑, 睡衣,澳洲摩, 六線狐

bryan811 發表於 2015-7-22 13:58
http://www.seafishzone.com/forum.php?mod=viewthread&tid=573&extra=page%3D1

比你參考下, 我放魚既經 ...

好呀!唔該哂你!努力學習中!

囂屎 發表於 2015-7-22 14:53
反而覺得你冇水冷養珊瑚開得靚果下勁,深水域既魚先需要涼啲既水溫,我缸長期28至30,還好

草皮,扭扣呢啲粗生嘢我先敢養!
其他我都唔敢試!哈哈!

我就係唔知點為之深水魚,
邊啲熱得,邊啲唔熱得,
上網搵資料又得佢地個生活深度可以搵到,
所以喺度請教吓囉!

最佳新人 論壇元老

chung826 發表於 2015-7-22 11:57
我依家七條小丑,一藍吊,一黃吊,一青魔,一睡衣,一巴士,一火焰仙,三隻蝦!

掉緊幾條啦巴士睡衣咁樣衰

LebornJames 發表於 2015-7-27 08:25
掉緊幾條啦巴士睡衣咁樣衰

已加土耳其仙,正呀!