海水領域 SeaFishZone

查看: 5558|回復: 14
打印 上一主題 下一主題

2 對小丑魚 [複製鏈接]

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

樓主
想問如果缸中己有一對小丑魚 而再加一對小丑魚會打架嗎?
請師兄解答

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

沙發
唔可以話百份百打交,只可以話百份之九十九都會!
不過,如果個缸夠大,佢地發覺自己個地盤唔會被侵佔之後,
就唔會再打!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

板凳
最好同一時間加……

地板
例如:你已落缸的一對,已養了三個月,你再加新小丑一定會比舊係缸的小丑打,你一起Q魚,一起落魚就唔會打,不過都有例外,一起落缸都好啦,大條一定會解細條

先細後大就会好d,不过無肯定答案,试过先知,要有心理準備之後如何分隔。

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

ybkwok 發表於 2015-7-28 17:05
唔可以話百份百打交,只可以話百份之九十九都會!
不過,如果個缸夠大,佢地發覺自己個地盤唔會被侵佔之後 ...

明白 因為我之前都試過無啦啦對魚打
結果一條死左

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

edlsang 發表於 2015-7-28 17:35
最好同一時間加……

但之後都會打?

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

kwan88a 發表於 2015-7-28 18:07
例如:你已落缸的一對,已養了三個月,你再加新小丑一定會比舊係缸的小丑打,你一起Q魚,一起落魚就唔會打, ...

解細魚?
因為我定下對魚有時都追來追去
但一齊訓覺

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

wa505 發表於 2015-7-28 18:17
先細後大就会好d,不过無肯定答案,试过先知,要有心理準備之後如何分隔。

但有啲人個缸好多小丑都無打:(

論壇元老

永遠係新手

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

我而家正正有兩對小丑係缸中,一對大一對細,大個對買先,現在佢地各自盤據一方,偶然係缸中相遇,大個對就會兇細個對,細個對被兇就會即刻返自己地盤,大個對就唔會追入去,純粹俾個例子你參考下。

sundee87 發表於 2015-7-28 18:37
解細魚?
因為我定下對魚有時都追來追去
但一齊訓覺

我之前黑小丑幾多隻我唔講啦,,買個時大家都係一樣大,有D大得好快,大得好快個d呢,會打細魚,打到死圍指,死左都有6隻,你自己想想好唔好買啦

不論是咩小丑大左一定兇惡呀

無分先唔先落缸,我對舊魚比新入缸的打,真係要睇邊條惡,最好唔好細缸養2對,一係就養多2對,令佢地知道無地盤可霸,我放到第3對入缸時已經不是經常打,只是追下就算

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

消防仔 發表於 2015-7-28 19:30
無分先唔先落缸,我對舊魚比新入缸的打,真係要睇邊條惡,最好唔好細缸養2對,一係就養多2對,令佢地知道無 ...

90x70x35
夠嗎?

論壇元老

"非常貧窮的小學雞"

may414 發表於 2015-7-28 19:04
我而家正正有兩對小丑係缸中,一對大一對細,大個對買先,現在佢地各自盤據一方,偶然係缸中相遇,大個對就 ...

明白咁我有可能會加 加多2對 哈哈