請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

海水領域 SeaFishZone

查看: 8545|回復: 25

請敎水濛解決方法 [複製鏈接]

因4星期前魚缸有寄生蟲,用左銅及tdc 水開始濛到現在、己不斷落消化細菌、化氮、造流、上水亦加強.5日換一次水!但d水仍然很濁、請問我還可以做乜?

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

水好熱?
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

平均29一31度呀!晚上亦會開冷氣降溫

其實停藥後要更換或清洗濾材,之後連續四至五日每日換水四分一。

Thx師兄!我亦己做左!現在係怕系統受損!反缸就慘

你要做都已經做左了!俾我就係等!等多個禮拜應該差唔多了
d魚無事就唔好理,驚出事就減魚
3尺缸仔
仙魚:法仔,藍仙,耳斑,阿伯,火燄,
倒吊:混雞吊,白尾金眼吊
蝶魚:貴族,阿拉伯蝶
其它:橙公

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

曾經落過藥有可能係過瀘系統出現問題,導致大量生物死亡而水濛!有機會反缸,落支蜂王漿試下!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

論壇元老

愛德華七世

最佳新人 活躍會員 論壇元老

水溫一高一低D魚容易起白點!
買魚無數,屎魚無數,我都係新手一名

試下活性炭得唔得∼∼

我會3日換一次水1卅4
2013-10-1開缸(60X24X30)JP11000,化氮H&HV101己改A/C12000泵,diy LED 216W
仙魚:大法仙,西非仙,大黃帝,黃帝,紫月,PK,東圈,阿拉伯,馬安,澳洲仙,耳班,灰仙Bx2,天黃仙,
蝶魚:人字X2,,金雙印x1,金蝶x4斜紋x1,神象X1,黃網X1,月光x1
吊魚:藍吊x2雞心x2金毛吊,黃吊,紫吊     其他:,小丑X2  
魔魚:青魔X4橙魔X1        合共:39

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 論壇元老

不要嚇我啊.我都落梗藥啊...
[URL=http://s974.photobucket.com/user/wingk960/

版主

珍惜生命,避免生靈塗炭

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老

其實唔使咁急落呢樣落果樣,
開缸養菌都要個幾月啦,
你而家只要開化氮,每2日加PSB,
等個缸有番平衡,自然D水會清番!
多彩仙、畢加索小丑,藍吊、紫吊
Redsea Reefer 170
Deltec 1455
AI26HD
Teco TK 500

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

依家等同重新開缸
又銅又tdc
重有咩魚係缸?
重新開缸咁做重快
返工冬眠放工失蹤善良熊

版主大大!唔得呀!我換52吋缸!有3拾幾條魚!

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

Tdc溝銅已經好大殺傷力
返工冬眠放工失蹤善良熊

係!冇乜耐性!現在十分後悔!為有換水、加消化箘及等!

版主

初級新手水水熊

不停咁換水黎個動作有排做
再唔係問好朋友借環都有D用
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 優秀版主 論壇元老 開網功神

如果想換水就換多些,可以換70%以上,一次過減低水中藥量
如果pm左無回復,請見諒,可能睇完忘記左,再pm就可

一次過換70%水的話,新水入缸前要先打氣起碼二小時,否則缸中魚有可能會缺氧死。

唔該曬各位!