海水領域 SeaFishZone

查看: 5543|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

捷寶造浪泵RW-8 [複製鏈接]

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

樓主

捷寶舊款造浪泵WP-25其實重正,
所謂改良版RW-8
個泵外型同Control只係靚仔左DD
舊款有ball head 效果,幾乎可調較到任何角度
RW-8有左右兩邊管住,大大減低多向性
反而不美

最佳新人 活躍會員 熱心會員 灌水之王 論壇元老

沙發
反而我覺得rw好過wp,效果仲正。

板凳
同意調較位方面wp好好多
https://www.flickr.com/photos/133879868@N03/page1

https://www.facebook.com/marine.clownfish

地板
我只用過wp。。調校角度比較多元化。
不過外型rw真係靚啲。
至於效果。聽講rw比較散無咁集中比較好。
如果比我而家再買。我會偏向rw。佢雖然調校角度無咁全面。但水流比較散會好啲。
Mp重貴。。。更加無得調

最佳新人 活躍會員 熱心會員 論壇元老

好開心甘既帖都有三位師兄回應,比意見
因為講緊既唔係VorTech MP10/MP40
而係大眾化的器材jebao

對我一輩自命魚癡的人
當年在hksaltfish 就連粒糧都可以傾一大餐
係浮糧,半浮定係沈底糧比較適合某某魚兒

一直覺得,但凡玩興趣,嗜好呢家野,
係平有平玩,貴有貴玩
養到條開口神像的樂趣,
不下於買到條賊仔(比喻啫,我未養過賊)

當年師兄一句明言,
玩水族有三個層次,

一, 玩魚玩珊瑚
二,玩器材,
三,比器材玩
小弟不材,魚界多年仍停留在最低層次。。
十多年前,夢幻器材當然是一台TUNZE化氮
到六七年前,深信H&S係最好(bubble king 那些太遙遠了)

而家,,每日睇 reef builder
http://reefbuilders.com/
幾正幾新的器材不斷按推陳出新,
無最好的,只有更好。。
追, 無謂啦。。
捷寶呢哋啱哂我。。

見到呢個POST,膽粗粗淘隻RW8玩下,暫時表現不俗,尤其night mode真不錯,如果玩到兩年就無得彈

需然我沒買過Jebao, 但個價真係好抵玩.

24吋魚缸用rw8會否太大呢!

我28吋用RW8