海水領域 SeaFishZone

查看: 4373|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

養咩死咩但又死唔哂 咩事? [複製鏈接]

樓主

自上次不知名原因反缸後  將所有器材用滾水洗過   再問師兄買左D有菌環 開缸一星期後

加左2條三點白  冇事養左半個月後  開始加魚  加左一條藍圈 一棟 藍仙 紅狐 藍吊 共5條
點知到今日 得番2條三點白同紅狐   圈 棟 藍仙 藍吊 共4條番哂大海

紅狐同三點白一樣咁粗生? 成缸魚有事得三點白同紅狐一樣當冇事 大食搶粒

有冇師兄知咩事?

個缸有落POINTEX同TDC  用RED SEA開水

補充內容 (2015-9-29 14:35):
sorry  我以為借左舊環就可以加速加魚既進展  睇黎我真係太急進  咁我養住2條三點白同紅狐一排先   thanks咁多位大師

沙發
其實做咩又落pointex, 又落tdc?

板凳
溝藥好危險及你日常如何打理?

地板
恕我直言,你系統雖然有舊環但都未穩定成熟咁樣加魚唔死先奇,同一缸水點解E條魚死E條無事係抵抗力不同,好正常的;
TDC係殺死細菌而影響水資小心使用

heilin 發表於 2015-9-29 13:36
恕我直言,你系統雖然有舊環但都未穩定成熟咁樣加魚唔死先奇,同一缸水點解E條魚死E條無事係抵抗力不同,好正常 ...

你缸幾大行緊咩設備,影比大家睇下

加魚加得快,死魚自然更快…養海水魚,急係無用架!

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

有舊環都係當新開缸咁開
未開完缸就加咁多魚
緊係會有死傷
返工冬眠放工失蹤善良熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

養珊瑚魚吾系養海鲜,一次過加咁多。咸水魚系養菌先架同養水,水定自然麥都得

pca 發表於 2015-9-29 15:07
養珊瑚魚吾系養海鲜,一次過加咁多。咸水魚系養菌先架同養水,水定自然麥都得

因為我以為有舊環  就可以加速進展  

睇C兄加魚嘅過程5似有做Q魚程序,如不想Q魚一定要學好落藥及要生化系統成熟

heilin 發表於 2015-9-29 15:58
睇C兄加魚嘅過程5似有做Q魚程序,如不想Q魚一定要學好落藥及要生化系統成熟

因為地方顯窄  再加上屋企人唔係太同意我玩咸水魚  
所以我只有好細既一個地方玩個主缸   Q缸根本諗都冇得諗  

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 論壇元老

ts02765402 發表於 2015-9-29 15:21
因為我以為有舊環  就可以加速進展

你D環用熱水滾過。所有菌死晒有麥用

pca 發表於 2015-9-29 19:33
你D環用熱水滾過。所有菌死晒有麥用

師兄有冇睇清楚我D字...  =  =
我同另一位師兄買左D有菌環   由佢個缸拎起  浸住水打住氣比我  

ts02765402 發表於 2015-9-29 17:46
因為地方顯窄  再加上屋企人唔係太同意我玩咸水魚  
所以我只有好細既一個地方玩個主缸   Q缸根本諗都冇 ...

有Q當然好過無Q,但無Q亦5係養5到魚,E道好多C兄都只做初步殺菌跟著就落主缸,
都養得好好,FOT用靚生物環㑹事半功倍

師兄!你之前話想收魚!我已叫你別急!想不到你一買就五條!

33333 發表於 2015-9-29 22:09
師兄!你之前話想收魚!我已叫你別急!想不到你一買就五條!

有舊環  又養順左幾條三點白半個幾月  諗住頂得住   我知錯喇