海水領域 SeaFishZone

查看: 3556|回復: 8
打印 上一主題 下一主題

新手開缸養水中.... [複製鏈接]

樓主
超新手,希望各位師兄幫忙解答...
新手開缸養水中, RT缸....大約兩星期,已經瀑藻中,暫時只有生物石,0生物,0珊瑚
check過NO3, PO4 = 0

1) PH開燈 = 9.3-9.5,熄燈 = 8.5 有無問題ga ?? 如果有,應該點降PH
2) 我背濾,用緊濾桶推水冷,我依家放緊棉+活性炭,請問濾桶內仲可以放D咩?

MANY THANKS!!

版主

初級新手水水熊

最佳新人 活躍會員 熱心會員 推廣達人 宣傳達人 灌水之王 優秀版主 論壇元老 開網功神

沙發
活性炭唔洗要
我FOT,其他唔多識,請見諒
返工冬眠放工失蹤善良熊

板凳

地板
我給少少意見,魚缸水冷制冷,跟水流大小好大關系,濾桶容易被漬閉塞而導致水流慢,令整個制冷過程延長,所以放一兩舊生物石下去,盡量保持瀘桶暢通!

多謝幾位師兄意見....

師兄你好勁. 介唔介意影張相黎望下.

我都係超新手.養左水25日. 但
而家
NO2 = 2
NO3 = 接近100

7日前. NO2 = 3
         NO3 > 100

師兄你14日就NO2 NO3 = 0   好勁

我仲係出緊苔..未去到爆苔

winddick 發表於 2015-9-30 11:40
師兄你好勁. 介唔介意影張相黎望下.

我以前爆藻都用咗个几月,果阵用PL灯。不过,20日倒就有D绿藻。
你用咩嘢灯?有無加造流吹石头?
我都係新手,不过觉得唔多正常。

我用M記70W

有阿.吹石頭架.  佢有啡苔.紫苔同綠苔..但唔多

LED燈開12-14hr,石头全部平放,造流吹石头,出水吹石头,濾桶推水冷,開蛋化係咁多,D藻長到差不多睇唔到缸內,有D開如變白,好想快D開波,不過都仲要死忍,過多一排再算........近期時間過得特別慢

唔知有無高手幫忙解答下
PH >> 開燈= 9.3-9.5,熄燈 = 8.5 有無問題ga ??
如果有,應該點降PH